november 2013 hónap bejegyzései

Kultúrzsibi a Nemzetek Karácsonyán

1456671_605813482808400_2142177738_n

2013. november 29. és 2014. január 02. között megrendezésre kerül a Nemzetek Karácsonya! A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében több mint egy hónapon át, minden héten más-más nemzetek mutatkoznak be tradicionális ételeikkel, italaikkal és különleges kultúrájukkal. És persze lesz a Nagy Budapesti Kultúrzsibi is!

Irkalapok

Böröczki Mihály Irkalapok

Pályagörbület. Végállomás. Szombathely.
Napilapok. Hetilapok. Folyóiratok.
Önálló kötetek.
Fénytörések. Vadkörtefák. Vesszőfutás. Jégvirágok. Falufények. Szélevilág. Lábnyomaim. Irkalapok.

Nulladik Óra

nulladik-2013-72-dpi

Ki mondta, hogy a hétfő csak szörnyen kezdődhet?
Ki mondta, hogy színházba csak este lehet járni?
Ki mondta, hogy reggel nem vagyunk viccesek?
Ki mondta, hogy előbb a munka, aztán a szórakozás?!?

Alabama és Monroe

Alabama és Monroe

A Cirko-Gejzír hírét küldte be szerkesztőségünkbe Anna. Hallgassátok meg a film egyik magával ragadó dalát, aztán menjetek el a Cirko-Gejzír Moziba megnézni a filmet! Ha párosan mentek és a “bendzsó” jeligére kéritek a két jegyet, 20% kedvezményt kaptok.

Nils Holgersson csodálatos utazása

anils

Gyerekkorom egyik meghatározó, kedvenc olvasmánya volt az apró Nils utazása a vadludakkal. Akkor még a régi, 1937-es kiadást kaptam kölcsön, de amikor megjelent a Móra könyvkiadónál, elolvastam újra. A Nobel-díjas írónő (nem ezért a könyvért kapta a díjat), eredetileg egy földrajzkönyv megírására kapott megbízást. Akkor már tanultunk Kiruna vasbányáiról, és Skane termékeny földjeiről, de a mi földrajzkönyveink meg sem közelítették azt, amit Selma Lagerlöf álmodott Svédországról. Nem csoda, hogy a svéd 20 koronást az ő arcképe, a másik oldalát pedig a vadludak utazása díszíti.

Döglött aknák

wp5d76bbcb_05_06

Egymillió éve nem voltunk az Új Színházban, tőlünk már igazából nevezhetnék réginek is. Utoljára akkor jártunk ott, amikor még Bubik István játszott náluk.
Nem érdekelnek az érdekek, sem a polemizáló politika, viszont izgalmasnak tűnik a múlt feldolgozása, és bármi, amin az öregek felháborodnak vagy előszeretettel hivatkozzák – ebből kiderül, hogy mi sem vagyunk épp fiatalok ;)

Godot Filmklub 47.

1422585_551836308228071_1290150035_n

Aki nem tudja pontosan, miért szereti a filmeket, és nem tudja elmagyarázni még a hozzá legközelebb állóknak sem, miért éppen AZT a filmet szeretné ajánlani – az hallgassa meg Reményi Róbert filmesztéta elemzéseit és javaslatait. Gondolatot csenni ér, ha ilyen jó szívvel adják, tanulni pedig továbbra is dicsőség!

Halhatatlan a Fészekben

letöltés (2)

Mikor zokogtál végig utoljára színházi előadást?
Kicsi híjja volt, hogy nem vezettek ki hangos eltörtamécses-ígyigaz-mindenszavahazugság-mikorétedmármeg-iganaztérzemmindigis miatt.
Nem is írok róla inkább, még rezeg bennem a katarzis, ahogy azt mondani szokás…

Magyar Népművészeti Napok

continental2

Miért fürdőváros Budapest? Melyik a kedvenc magyar néptáncod? Lehet-e egyáltalán kedvenced? Van véleményed a hagyományos népviseletről és a folklór ihlette kortárs ruhadarabokról?

Fesztivál – nem csak nyáron!

fridge

A Fridge Fesztivál a Hó-Show kiállítással egybekötve 2013. november 21. és 24. között kerül megrendezésre a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Nem csak a téli sportok kedvelőinek lesz izgalmas, hiszen rengeteg fellépő és koncert dobja fel a hangulatot!

Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok