november 2013 hónap bejegyzései

Kultúrzsibi a Nemzetek Karácsonyán

2013. november 29. és 2014. január 02. között megrendezésre kerül a Nemzetek Karácsonya! A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében több mint egy hónapon át, minden héten más-más nemzetek mutatkoznak be tradicionális ételeikkel, italaikkal és különleges kultúrájukkal. És persze lesz a Nagy Budapesti Kultúrzsibi is!

Irkalapok

Pályagörbület. Végállomás. Szombathely.
Napilapok. Hetilapok. Folyóiratok.
Önálló kötetek.
Fénytörések. Vadkörtefák. Vesszőfutás. Jégvirágok. Falufények. Szélevilág. Lábnyomaim. Irkalapok.

Nulladik Óra

Ki mondta, hogy a hétfő csak szörnyen kezdődhet?
Ki mondta, hogy színházba csak este lehet járni?
Ki mondta, hogy reggel nem vagyunk viccesek?
Ki mondta, hogy előbb a munka, aztán a szórakozás?!?

Alabama és Monroe

A Cirko-Gejzír hírét küldte be szerkesztőségünkbe Anna. Hallgassátok meg a film egyik magával ragadó dalát, aztán menjetek el a Cirko-Gejzír Moziba megnézni a filmet! Ha párosan mentek és a “bendzsó” jeligére kéritek a két jegyet, 20% kedvezményt kaptok.

Nils Holgersson csodálatos utazása

Gyerekkorom egyik meghatározó, kedvenc olvasmánya volt az apró Nils utazása a vadludakkal. Akkor még a régi, 1937-es kiadást kaptam kölcsön, de amikor megjelent a Móra könyvkiadónál, elolvastam újra. A Nobel-díjas írónő (nem ezért a könyvért kapta a díjat), eredetileg egy földrajzkönyv megírására kapott megbízást. Akkor már tanultunk Kiruna vasbányáiról, és Skane termékeny földjeiről, de a mi földrajzkönyveink meg sem közelítették azt, amit Selma Lagerlöf álmodott Svédországról. Nem csoda, hogy a svéd 20 koronást az ő arcképe, a másik oldalát pedig a vadludak utazása díszíti.

Döglött aknák

Egymillió éve nem voltunk az Új Színházban, tőlünk már igazából nevezhetnék réginek is. Utoljára akkor jártunk ott, amikor még Bubik István játszott náluk.
Nem érdekelnek az érdekek, sem a polemizáló politika, viszont izgalmasnak tűnik a múlt feldolgozása, és bármi, amin az öregek felháborodnak vagy előszeretettel hivatkozzák – ebből kiderül, hogy mi sem vagyunk épp fiatalok 😉

Godot Filmklub 47.

Aki nem tudja pontosan, miért szereti a filmeket, és nem tudja elmagyarázni még a hozzá legközelebb állóknak sem, miért éppen AZT a filmet szeretné ajánlani – az hallgassa meg Reményi Róbert filmesztéta elemzéseit és javaslatait. Gondolatot csenni ér, ha ilyen jó szívvel adják, tanulni pedig továbbra is dicsőség!

Halhatatlan a Fészekben

Mikor zokogtál végig utoljára színházi előadást?
Kicsi híjja volt, hogy nem vezettek ki hangos eltörtamécses-ígyigaz-mindenszavahazugság-mikorétedmármeg-iganaztérzemmindigis miatt.
Nem is írok róla inkább, még rezeg bennem a katarzis, ahogy azt mondani szokás…

Magyar Népművészeti Napok

Miért fürdőváros Budapest? Melyik a kedvenc magyar néptáncod? Lehet-e egyáltalán kedvenced? Van véleményed a hagyományos népviseletről és a folklór ihlette kortárs ruhadarabokról?

Fesztivál – nem csak nyáron!

A Fridge Fesztivál a Hó-Show kiállítással egybekötve 2013. november 21. és 24. között kerül megrendezésre a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Nem csak a téli sportok kedvelőinek lesz izgalmas, hiszen rengeteg fellépő és koncert dobja fel a hangulatot!

Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok