január 2015 hónap bejegyzései

“A jó kalmár…”

Láttátok már a megújult állandó kiállítást? „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításunk 2013 júniusában nyílt meg a nagyközönség előtt.

A szomszéd könyve mindig zöldebb

Hirtelen egy átszellemült, az arcát félig a könyvbe temető, a külvilágról szinte tudomást nem vevő utastársunkban ismerjük föl a Heideggert olvasó BKV ellenőrt, a Nádas Pétert olvasó plázacicát, vagy a Douglas Adams rajongó villamosvezetőt.

Symbol születésnap

Judit Marjai a frivol vizuális botrányairól híres rendkívül tehetséges díjnyertes fotóművésznő hanyatt fekve és különböző pózokban nagyon közeli képeket készít a fellépő művészekről az utókornak.

Trolin

Most jutott eszembe, hogy a Vian írásaiban érezhető egzisztencialista hatás természetesen betudható a kor szellemi irányzatának, ugyanakkor némely motívum csak utólagosan vált egzisztencialista toposszá. Például az ismeretlen úticéllal robogó kocsi képe Zolánál jelenik meg először az Emberi dúvadban, mint a sors szimbóluma. Dürrenmattnak és Buzzatinak köszönhetően…

Gross Arnold időutazás fantáziába

Veled is megtörtént biztosan, hogy egy antikvárium kirakatában a poros és álmos könyvek és az egzotikus kisplasztikák között rádkacsintott egy mesés kép. RIP Gross Arnold

A magánnyomozó

Minden adott, ami egy detektívregényhez kell. Igazi vérbeli ponyva, az író nem hiába a „gyatra írásnak” ajánlotta. Nincs olyan tabu, amit ne taglalna szinte kéjes élvezettel, abszolút gátlástalanságra számíthatunk mindenkitől.

A lelkész fekete fátyla

Azt lehetne gondolni, hogy nincs is annál izgalmasabb, retrospektívebb napfürdőzés, mint régi egyetemi jegyzetekkel kiülni a Margit híd budai hídfőjéhez a parkba. Pedig a vélemények megoszlanak a teszt után.

Nagy sportágválasztó a jégen

Fogadjunk, hogy nem próbáltad még a kutyaszánhúzást! Január 18-án erre is lesz lehetőség! A Téli Sportágválasztó az új év legklasszabb sportos eseményének ígérkezik, ahol az eddigiekhez hasonlóan idén is közösen sportolhatunk több neves sportszemélyiségel.

Golden Globe Grand Budapest

A Grand Budapest Hotel érdemelte ki a Golden Globe-ot a vígjátékok közül a vasárnapi, 72. díjkiosztó gálán Beverly Hillsben.

Vígesztendő

“A humor természetéről és tragikus (!) hiányáról derűs könyvet írtam-rajzoltam-stb. Örülnék, ha eljönnél, hoznád barátaidat!” – Szávai Géza

Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok