…és hogyan hozzuk helyre?

Épp akkor, mikor már a külső falakon is megjelentek az enyészet jelei, egy úr, aki látta a szállodát még egykor, amikor a fénykorát élte, megtörölte a száját egy, a bankkal szemközti étterem asztala mellett, majd fizetett, és besétált az elnök szobájába, ahol két papírt helyezett el az asztalon.

Az egyiken egy mindössze néhány százmilliós összeg szerepelt, amely az említett szállodaépület vételárát volt hivatva szerényen jelezni. A másikra egy jó nevű, ingatlanbecslő cég írt fel egy számot – ez a másik számnál kicsivel azért nagyobb volt – és az épület általuk becsült, forgalmi értékére utalt. Nem tudjuk, hogy a bank elnöke – aki hivatalból egy racionális gondolkodó kellett, hogy legyen – és a látogató miről beszélgethetett. Talán az időjárásról, de az sem kizárt, hogy a nőkről. A lényeg az, hogy a bank vezetősége megszavazta emberünknek a kölcsönt, és néhány nap múlva átutalta az eladónak a vételárat.

Palace Hotel étterme Ajánlom Budapest

A reménybeli szálloda halljába zajosan megérkező amerikai és japán turistacsoportokról, az esti vacsorákat ismét ragyogva megvilágító kristálycsillárokról, és a bárban halk háttérzene mellett felszolgált egzotikus italokról álmodó úr ekkor egy másik bankba ment be, ahol már három papírt tett le az elnök asztalára. Az egyik az immár tulajdonosi jogokat bizonyító irat volt. A másik egy szakszerű költségvetés, a szálloda felújítását célzó munkálatokról és azok várható költségeiről. A harmadik egy szerződéstervezet egy nemzetközi szállodás cég részéről, amelyben az vállalja, hogy a szállodát üzemelteti, és egy kissé bonyolult lízing és franchise-szerződés keretében, a havonta esedékes törlesztőrészletnél csak annyival többet szándékozik fizetni, hogy a bérbeadó azért megebédelhessen a saját szállodáján kívül is, ha már ott az étlapot végigette.

Eddig értik? Mert amikor én a megértésben idáig jutottam, már kifeküdtem, hogy ilyen van!

Néhány nappal ezt követően, a megkapott kölcsönből a tulajdonos – illetékes szakemberek bevonásával – megkezdte az átalakítást. A vállalkozók pedig mindent elkövettek, hogy a romhalmazból megálmodott múltat felépítsék. A mű pedig, a bank által megadott határidőre elkészült, és talán szebb lett, mint valaha volt. Tegyük hozzá: anélkül, hogy az immár boldog tulajdonos csak annyi pénzt vett volna elő a zsebéből, amennyiért zárás előtt tíz deka liptóit adnak a sarki közértben. És amikor eljött az ünnepélyes avatás napja, a szakma elismerően csettintett, a tudósításra kiküldött újságírók pedig mind ott tolongtak a büféasztalnak azon a részén, ahol a lazacot és a hideg bélszínt sejtették. A külsőségekre oly kényes széplelkek pedig elomoltak egy ingyen ital mellett a bárban, az akarat diadalát dicsérve.

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok