Lassan jártunk, de sokat megéltünk

Mindig ez volt, amikor jött valami, amit a népek szerettek volna azonnal, de a tervgazdálkodásba csak a következő évtizedre voltak beütemezve. Pár év múlva, amikor egy Rubik Ernő nevű zseni kitalálta a bűvös kockát, a Tervhivatalban úgy gondolták, hogy a világszerte mutatkozó, mintegy négy-ötszázmillió darabos igényt, majd a Tücsök És Bogár kátéesz fogja legyártani az elkövetkező százhetvennyolc évben.

Rubik Ernő - Ajánlom Budapest

Na, ez nem jött be, ahogy annyi más elképzelés sem, az örökmozgótól, a kommunizmus megvalósításáig. Ahol mindenki képességei szerint (dolgozik), és mindenki igényei szerint (részesül a megtermelt javakból). Mert sok az eszkimó és kevés a fóka, ahogy ezt Lappföldön mondják gyakorta.

De, aki a tűz közelében volt, az nemcsak nyaralót építtetett magának közköltségen, vagy a déligyümölcsre járt rá tanácsilag, hanem ha kinézett magának valamit, azt meg is próbálta szerezni. Szemléletes irodalmi példa erre Micimackó és a mézesköcsög esete.

Történt egy szép napon, hogy Gyulavezér (a mi igazgatónk az Utasellátónál, ha emlékeznek még rá korábbról) elvtárs úgy gondolta, hogy szétnéz, megtudni mi újság van a hitbizományban. A gazda szeme hizlalja a jószágot – mint tudjuk – körül kell nézni néha a határban, hogy nő-e a gabona.

Aki még emlékszik rá, a leghíresebb kép Rákosi elvtársról is akkor készült, amikor hónaljig állt benn a rozsban, és a tenyerébe konyuló kalászban szemrevételezte a sikértartalmat. A rossznyelvek szerint ugyan pisálni ment be a táblába, de lehet, hogy ez csak egy urban legend. A fotós mindenesetre már nem abban a testtartásban kapta le, hanem amikor már az arca megkönnyebbült mosolyra derült.

Rákosi Elvtárs Ajánlom Budapest

Az igazgató elvtárs ugyan nem pisálni indult, de aki azt gyanítja, hogy a farkát magával vitte, nem téved nagyot.

Sőt.

Ha már arra járt, be is nézett a kioszkba. És ha már benézett, ezúttal alaposabban szemügyre vette a Valit, a barátnőmet, akivel akkor már egy éve éltünk együtt, naponta megújuló szerelemben. És, hogy legközelebb ezért ne kelljen ilyen hosszú utat megtennie – Pannónia motorkerékpáron járt igazgató létére! – megemlítette, mintegy mellékesen, hogy talán lenne egy kávéfőzői állás a pályaudvari restiben. Ahol alátétes blokkal kérik a kuncsaftok a kávét. És az alátét mindig egy bélás. Ami két forint. Mint az köztudott.

Meg az is, hogy ezzel a havi fizetés dupláját is meg lehet keresni.

És itt sütötte el a világ talán legbornírtabb dumáját, ami még téesz-ágazatvezetői szinten, a fejőlányok között is cikinek számít: „aki hozzám jó, ahhoz én is tudnék jó lenni.” Az agyam eldobtam, amikor értesültem róla.

Ehhez képest a képeslapos ember egy sekszpírvilmos volt, a csókolózós galambok hátoldalára könnyezett versikékkel! A mézeskalácsos meg pláne!

De a Vali leszerelte azzal, hogy terhes.

Ami igaz is volt. Csak pár hónappal korábban.

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok