Szókincsfa játék

Megkérdeznek, hogy merre van a "Neked csak Dezső" nevű kocsma, elakadtak a városnézésben vagy magyarosat szeretnének enni - tényleg kihívást jelent egy mindennapi szituációban külföldinek ajánlani saját kedvenceinket? Budapest az a hely, ahol úton-útfélen jól jön az angol, talán érdemes felkészülni. Szalai Gabriella, az elfoglalt felnőttek angoltanára segít egy trükkel, és ráadásként nyerni is lehet!

Észrevetted azt, hogy ha azt mondom neked, hogy “restaurant”, akkor némi töprengés után felszínre kerül, hogy salad, dessert, drinks, meal, dish, coffee, order, waitress és társaik? És utána olyasmik is előtolakodnak, hogy: I’d like a glass of wine, vagy: Can I have the bill?
Az ok: az agyad egy bonyolult, sokdimenziós hálóba pakolja el az információkat, ahol minden elemnek sok-sok kapcsolódása van egymással. És amikor megfogjuk a háló egyik elemét, a felszínre húzzuk, az húzza magával a kapcsolódó elemeket is – azokat is, amelyekről nem is tudtál, hogy megvannak…
Az angol szókincs is pont így működik!
A listáról ismételgetett szavakat azért felejted el, mert nekik nincs elég kapcsolódásuk, vagyis “gyökerük”. De amit most mutatok, azzal nemcsak megerősítjük a hajszálgyökereket, hanem újakat is növesztünk.
Egy bevált technika: szókincsfa
A technika lényege: fát növesztünk, amelynek a kiindulópontja egyetlen angol szókincselem (az én példámban, ld. lentebb: eat in a restaurant), ahol az “ágakon” vele témában/tartalmában kapcsolódó főbb szókincselemek ülnek (call the waitress, take the order, stb.), és a “levelek” meg ezekhez az ágakhoz kapcsolódnak témában.
Ez egy asszociációs játék. A kérdés, amit a szókincsfa készítése közben fel kell folyton tenned magadnak: “Milyen angol kifejezés jut eszembe arról, hogy …?” Így építkezel majd!
Persze rögtön kész kifejezésekkel fogunk dolgozni, nem puszta szavakkal, hogy a folyékony beszéddel se legyen gond.
Szeretni fogod! Főleg, mert ahogy belemelegedsz, előjön a humorérzék, az emlékezetes élmények és kínos szituációk, és elkezded majd szórakoztatónak találni a feladatot.
És amikor a kínai kajához érsz, olyasmi mondatot találsz leírni, hogy: What kind of meat is this? (=Milyen hús ez?) Mert eszedbe jut, hogy múltkor azon tanakodtatok, hogy a fura kontúrú hús vajon milyen állatból származik. Vagy, amikor azon viccelődtetek az étteremben, hogy a felszolgáló tuti direkt nem néz a te irányodba (I swear she does that deliberately), és ezt valószínűleg be is gyakorolta. Igazából abbahagyni nehéz csak, ha egyszer belemelegedsz.
Ráadásul a kapcsolódások kitalálása is jó játék! “Ez vajon ide jön? Nem, inkább ide! Vagyis…oda jobb lesz!” Készítsd el, ahogy jól esik: papíron, vagy elektronikusan. Csak csináld rendszeresen!
Ilyen egy szókincsfa
Mutatok egy mintát, én jót játszottam vele utazás közben:

Szókincsfa - forrás: angolnyelvtanitas.hu/

Szókincsfa – forrás: angolnyelvtanitas.hu/

Bonyolultnak tűnik? Csak állj neki, és meglátod, te milyen hatalmas szókincsfákat tudsz létrehozni pár perc alatt!
És a végére néhány fontos részlet: hogy csináld, mire jó, és egyéb fontosságok.
9 gyorstipp a szókincsfádhoz
1. Mivel a szókincsfával témakörök szerint ismétlünk át szavakat, az angol nyelvvizsgára való felkészüléshez extra jó! Használd!!!
2. Más által előre elkészített szókincsfák ennyire nem hatékonyak! Vizuális típusú tanulóknak persze még ezek is jobbak, mint a listák, de az alapszabály, hogy senki sem tud olyan jó szókincsfát rajzolni, mint te! Itt maga az elkészítés a tanulási technika.
3. Ugyanarra az angol szókincsre akárhányszor elkészíthetsz egy újabb és újabb szókincsfát, és ugyanolyan hatékony szókincs aktivizálás lesz. Csak nem az unalmas-magolós fajta, hanem izgalmas-játékos.
4. Nincs egyetlen helyes megoldás! Itt a te passzív szókincsedből, és azt aktivizáljuk!
5. Sokkal hatékonyabb, ha nem angol szavakat, hanem kész, azonnal használható kifejezéseket írsz! Pl. eat in a restaurant, sit at a table, call the waiter, order drinks, a romantic dinner, a fine wine, a table for five. Ahogy a képen is látod!
6. Beletehetsz új angol szókincset is, amit a szótárból nézel ki! De tartsd észben, hogy a feladat legfontosabb “mellékhatása” az, hogy rájössz, hogy mennyi angol szókincsed van már, és ezzel önbizalmat nyersz az angol nyelv használatához. Ha telerakod új szavakkal, akkor kevésbé önbizalomerősítő.
7. A szókincsfa a passzív angol szókincs aktivizálására, előcsalogatására a legjobb. Ha új angol szókincset akarsz vele tanulni, akkor adj az agyadnak egy extra kapaszkodót (=gyökérnövesztési lehetőséget), és használj hozzá a Google-ból vadászott képeket!
8. Diszelxiával, diszgráfiával küzdesz? Használj színeket és rajzokat! Sokat!
9. Mint mindig az angol nyelvtanulás során, itt is jól jön egy játszótárs. Mutasd meg ezt a blogbejegyzést egy barátnak, és készítsétek el együtt ugyanarra a témára! És aztán nézzétek meg egymásét! Tanuljatok, és értékeljétek egymás humorérzékét. 😉
Próbáld ki a gyakorlatot! Például a munkáddal! Mondjuk, kezdd onnan, hogy work in an office! Vagy készíts szókincsfát ezekre: prepare for an exam, travel by air, in the beach, a rainy weekend, learning English, a night out with friends. Van még ötleted? Segíts másoknak, és írd meg hozzászólásban! Vagy írd meg, hogy miket tennél a TE verziódba!

Készítsd el a saját szókincsfádat, bármelyik témára, küldd el nekünk az info@angolnyelvtanitas.hu címre, és ha közzé tesszük a Facebook profilunkon, akkor szabadon választott Instant angol tanulókártyát nyersz vele!

Forrás: AngolNyelvTanitas.hu, az elfoglalt, rohanó felnőttek tanulástanára

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok