A lápvidék gyermekei

Nehéz nem szentimentalizmusba süllyednem, mikor erre a filmre gondolok. Az élet szeretetéről, nehézségeiről, a barátságról, az életünkben vívott harcokról, szerelemről szól. Figurák, akiket szabadságuk miatt irigyelhetünk, és egyszerű, de mégis kalandos hétköznapjaikért. Csigavadászatra indulni, felkapaszkodva egy vonatra. Békákat fogni nádpálcával.

Nehéz nem szentimentalizmusba süllyednem, mikor erre a filmre gondolok. Az élet szeretetéről, nehézségeiről, a barátságról, az életünkben vívott harcokról, szerelemről szól. Figurák, akiket szabadságuk miatt irigyelhetünk, és egyszerű, de mégis kalandos hétköznapjaikért. Csigavadászatra indulni, felkapaszkodva egy vonatra. Békákat fogni nádpálcával. Egy jó üveg vörösbort meginni, egy kis munka után. Életre szóló barátságokat kötni, társadalmi rangsortól függetlenül, csak a lápvidék szeretete miatt.
Gyerekkori barátaimmal néztük párszor ezt a filmet. Akkor hittem benne, hogy a mi barátságunk is örök életű lehet. Van, aki megmaradt, van, aki elment. Ez a film megmarad bárkiben, aki megnézi. Méltatlanul keveset foglalkoztak vele itthon.

– Szabó Simon –

A lápvidék gyermekei (Les enfants du Marais, 1999)

Forrás: Mokép

Forrás: Mokép

Az Origo írta:
Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Örmény Hableány
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
Premier
Az év asszonya

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok