All the Real Girls

Ez a film – amit a magyar tévécsatornák időnként a béna Az “Igazi” címmel adnak – túlzás nélkül a világ egyik legszebb és legszomorúbb szerelmesfilmje. Az USA egyik déli államában, egy lepusztult iparvárosban játszódik, ahol Paul (Paul Schneider) autószerelésből él,

Ez a film – amit a magyar tévécsatornák időnként a béna Az “Igazi” címmel adnak – túlzás nélkül a világ egyik legszebb és legszomorúbb szerelmesfilmje. Az USA egyik déli államában, egy lepusztult iparvárosban játszódik, ahol Paul (Paul Schneider) autószerelésből él, szabadidejében pedig vagy csajokat cserkész, vagy a nem túl magas szellemi nívón mozgó barátaival italozik. Aztán egyszer csak beleszeret az egyik haverja bentlakásos iskolából hazatérő, ártatlan és érzékeny húgába, Noelbe (Zooey Deschanel). A kapcsolatuk bármilyen szépen indul is, kezdettől kudarcra ítéltetett, mert egyikük sem elég érett hozzá, és a környezetük is folyamatosan fúrja a viszonyukat.
Az All the Real Girls hangulata utánozhatatlan: David Gordon Green egy gyönyörűségesen fájdalmas, melankolikus világot teremt meg. A képek a barna különböző árnyalataiban úsznak, a város koszos, rothadó elemei lírai szépségűvé változnak, a szerelmesek halk, félénk félmondatokkal kommunikálnak, míg el nem jutnak odáig, hogy már csak üvölteni tudnak, és azt is minek. A különös, magányos hangulatot erősíti, hogy Green nem fűzi össze szorosan a jeleneteket, hanem csak vinyettaszerűen felsorakoztatja az egymástól elkülönülő, kiragadott kis pillanatokat, amiket megélnek a figurák. Biztosan mindenki magára ismer némelyikben, mert annyira fájdalmasan igaziak.

– Bujdosó Bori –

All the Real Girls (2003)

Forrás: Sony Classics

Forrás: Sony Classics

Az Origo írta:
Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
Örmény Hableány
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
Premier
A lápvidék gyermekei
Az év asszonya

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok