Az év asszonya

Ha valakinek, aki még egyetlen Katharine Hepburn-filmet sem látott, tanácsot kéne adnom, hogy melyikkel kezdje, biztosan Az év asszonyá-t ajánlanám, mert tökéletesen átjön belőle az a lefegyverző kisugárzás, energia és báj, ami miatt Hepburnt muszáj imádni. Ráadásul Az év asszonya

Ha valakinek, aki még egyetlen Katharine Hepburn-filmet sem látott, tanácsot kéne adnom, hogy melyikkel kezdje, biztosan Az év asszonyá-t ajánlanám, mert tökéletesen átjön belőle az a lefegyverző kisugárzás, energia és báj, ami miatt Hepburnt muszáj imádni. Ráadásul Az év asszonya Tess Hardingja valószínűleg nem is áll túl messze a független, öntudatos, legszívesebben nadrágban járó, interjút asztalra tett lábbal adó Hepburntől. Tess egy számtalan nyelven beszélő, művelt, tehetséges és rámenős külpolitikai újságíró, aki saját legnagyobb meglepetésére összejön a lap egyik sportriporterével, Sammel (Spencer Tracy). Össze is házasodnak, de a szabadsághoz szokott, munkamániás Tess nem igazán tud alkalmazkodni a házasság követelményeihez, például férje megkérdezése nélkül befogad egy görög menekült kisfiút. Mivel hollywoodi romantikus filmről van szó, azért sejthető, hogy mi lesz a sok ellentét vége.
A film eredetileg kicsit másképp végződött, de a tesztközönségnek nem tetszett a befejezés, ezért sebtében átírták, és így született meg az az elképesztően vicces zárójelenet, amelyben Tess reggelit próbál csinálni az urának. Még szerencse, mert lehetetlen nem visítva nevetni azon, ahogy a csodálkozó Hepburn körül katasztrófa sújtotta övezetté válik a konyha. A forgatókönyvet Hepburn barátai írták a színésznő közreműködésével, és mivel ő vitte a projektet a stúdióhoz, maga választhatta ki a rendezőt (George Stevens) és a férfi főszereplőt is. Ez volt a legendás párossá váló Hepburn és Tracy első közös filmje, utána még nyolc másikban játszottak együtt. Hepburn Az év asszonya forgatásán szeretett bele őrülten Tracybe, és annak ellenére a haláláig kitartott mellette, hogy Tracy sosem vált el a feleségétől, és Hepburnt is csalta más nőkkel.

– Bujdosó Bori –

Az év asszonya (Woman of the Year, 1942)

Forrás: Mokép

Forrás: Mokép

Az Origo írta:
Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Örmény Hableány
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
Premier
A lápvidék gyermekei

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok