Egy aktmodell halála

Bob Fosse (Kabaré, Mindhalálig zene) a mozi történetének egyik legnagyobb rendezője volt; utolsó filmje méltatlanul alulértékelt, fájdalmasan igaz szerelmi történet Dorothy Stratten (Mariel Hemingway) Playboy-modell és felfedezője, Paul Snider (Eric Roberts) tragikus kapcsolatáról. Fosse olvasatában Snider amolyan modern Pygmalion, fantom

Bob Fosse (Kabaré, Mindhalálig zene) a mozi történetének egyik legnagyobb rendezője volt; utolsó filmje méltatlanul alulértékelt, fájdalmasan igaz szerelmi történet Dorothy Stratten (Mariel Hemingway) Playboy-modell és felfedezője, Paul Snider (Eric Roberts) tragikus kapcsolatáról. Fosse olvasatában Snider amolyan modern Pygmalion, fantom az Operaházból – valamennyi féltékeny férfi alteregója, akinek minden tette érthető és mélyen átérezhető.
A kivitelezés mesteri, zene és vágás lehengerlő egységben van, akárcsak Fosse korábbi munkáiban. Roberts karrierje legnagyobb, Oscar-díjért kiáltó alakítását nyújtja egy testet-lelket felkavaró szerepben – ott folytatja, ahol Robert De Niro A taxisofőr-ben és Roy Scheider a Mindhalálig zené-ben abbahagyta. Hemingway, aki már a Manhattan-ben is szenzációs volt, zavarbaejtően élethűen játssza a kanadai fotómodellt.

– Köbli Norbert –

Star 80 – Egy aktmodell halála (Star 80, 1983)

Forrás: Mokép

Forrás: Mokép

Az Origo írta:
Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Örmény Hableány
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
Premier
A lápvidék gyermekei
Az év asszonya

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok