Frances

Frances Farmert, a harmincas, negyvenes évek Hollywoodjának már-már abszurdba hajlóan tragikus sorsú színésznőjét a csodálatos Jessica Lange olyan elementáris erővel kelti életre ebben az 1982-ben készült filmben, hogy – hangozzon ez bármekkora istenkáromlásnak – szinte eltörpül mellette az ugyanebben az

Frances Farmert, a harmincas, negyvenes évek Hollywoodjának már-már abszurdba hajlóan tragikus sorsú színésznőjét a csodálatos Jessica Lange olyan elementáris erővel kelti életre ebben az 1982-ben készült filmben, hogy – hangozzon ez bármekkora istenkáromlásnak – szinte eltörpül mellette az ugyanebben az évben készült Sophie választása második világháborústul, Meryl Streepestül. A Frances valamiért nem foglalta el a filmtörténetben őt megillető helyet, pedig sem az őt kizsákmányoló producereknek, sem zsarnoki anyjának behódolni nem akaró, erős, öntudatos Farmer életénél kevés bicskanyitogatóbb emberi sorsot vittek filmre.
Jó lenne hinni, hogy ez a történetet már csupán megrendítő emléke annak a nem is túl régi kornak, amikor egy nőt bűntelenül börtönbe lehetett zárni, ott embertelen kínzásoknak és csoportos erőszaknak kitenni, őrültnek nyilvánítani és szadista elmegyógyintézeti kísérleteknek alávetni. Mindezt azért, mert szabad akart lenni. A Frances minden magára valamit adó feminista számára kötelező darab, mert arra emlékeztet, hogyan mozdul meg egy emberként a társadalom minden hatalmi pozícióban lévő szereplője, ha egy öntörvényű, szabad nő megzabolázásáról van szó.

– Papp Eszter –

Frances (1982)

Forrás: Mokép

Forrás: Mokép

Az Origo írta:
Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Örmény Hableány
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Sátáni ötlet
Premier
A lápvidék gyermekei
Az év asszonya

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok