Isten haragja

Az Isten haragjá-t mindenkinek meg kell(ett volna már régen) néznie, aki szerette a Közönséges bűnözőket, bírja a rázós sztorikat, és élvezi, ha a film végén olyan csattanó van, hogy leesik tőle a feje. Szóval kár is tovább olvasni, nézzétek meg

Az Isten haragjá-t mindenkinek meg kell(ett volna már régen) néznie, aki szerette a Közönséges bűnözőket, bírja a rázós sztorikat, és élvezi, ha a film végén olyan csattanó van, hogy leesik tőle a feje. Szóval kár is tovább olvasni, nézzétek meg most. Hozzátartozik, hogy én minden olyan filmet eleve imádok, aminek az a szerkezete, hogy valaki mesél egy sztorit valakinek, és a film nagy része ennek a mesélésnek az illusztrációja, úgyhogy ez is eleve plusz ponttal indult.
Manapság már nem is olyan meglepő, de 2001-ben az volt, hogy Matthew McConaughey, ez a bizonyos mesélő akkorát játszik a filmben, mint az állat. Egyik éjszaka egy lopott mentőből kiszállva besétál a rendőrségre, hogy feljelentse az öccsét, akit egy sorozatgyilkosság elkövetésével gyanúsít. És hogy mindezt mire alapozza? Hát arra, hogy egész gyermekkorukat vallási fanatikus apjuk terrorjában töltötték, aki Isten parancsára rendszeresen démonokat ölt egy lista alapján – azaz embereket darabolt fel baltával a gyerekei szeme láttára, illetve később segítségükkel. Idegborzolóak és egyben elképesztően szomorúak azok a jelenetek, ahol az apa, a fantasztikus Bill Paxton (aki egyben a film rendezője is) szomorú szemekkel magyarázza halálra rémült gyermekeinek, hogy ő is nagyon sajnálja, de ha egyszer Isten kérte, nincs mit tenni, fel kell darabolniuk ezt a kedves szomszéd nénit… hiszen démon van benne, ugye ők is látják? És a kisebbik fiú csillogó szemekkel követi az apját, és bólogat: “Igen, apa, én is látom!” Nyugtalanító film, ami aztán a fináléban olyan fincsi pofont oszt le, hogy legszívesebben odatartanánk a másik orcánkat.

– Madarász Isti –

Isten haragja (Frailty, 2001)

Forrás: InterCom

Forrás: InterCom

Az Origo írta:

Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Örmény Hableány
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
Premier
A lápvidék gyermekei
Az év asszonya

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok