Minden idők legrosszabb mozija

A filmtörténet legrosszabb rendezőjének, Edward D. Wood Jr-nak a fő műve igazi csemege azok számára, akik nem riadnak vissza némi önkínzástól sem az élvezet kedvéért.

A filmtörténet legrosszabb rendezőjének, Edward D. Wood Jr-nak a fő műve igazi csemege azok számára, akik nem riadnak vissza némi önkínzástól sem az élvezet kedvéért. Nem mellesleg ez a méltán híres Lugosi Béla utolsó filmje, olyannyira utolsó, hogy már nem is volt az élők, csak a fenti nézők soraiban.

9-es-terv-az-urbol
A „9-es terv az űrből” a halhatatlanságra törekvő mester gigantikus harca a maradandóságért. A csaknem másfél órás nagyjátékfilm fölsorakoztatja a kor összes félelmetesnek tartott filmes eszközét, beleértve természetesen a teljességgel hiteltelenül imbolygó UFO-maketteket és az űrjelmezeket is. Itt külön említést érdemel a földönkívüliek csodamasinája, amiről bővebbet sajnos nem áll módunkban feltárni: egy doboz, némi kábel és elektromosság, és valamire nagyon jó, de az nem világos pontosan.
Első megtekintésre sokan bizony azt hiszik, hogy nem voltak elég figyelmesek az események követésében, csak hipnózist idéző koncentráció révén bizonyosodik be, hogy a jelenetek egymásutánisága és a kellékek, a szereplők felbukkanása teljesen véletlenszerű, csakúgy mint a napszakok megszokottól eltérő sorrendű és villámgyors váltakozása. Olyan, mintha egy használaton kívül helyezett elme próbálna meg minél nagyobb össze-visszaságban a sablonos motívumok között összefüggéseket létrehozni és bizonyos kaotikus, mindent megjelenítő világok harcát kiteljesíteni, azonban tökéletes következetességgel gátolja meg az összeillesztésük lehetőségét is. Az idegesítően értelmetlen cselekményt kimondottan tragikus színészi teljesítmény kelti életre , aminek fantasztikus energiát ad az alámondásos időket idéző magyar szinkron szenvtelen civilzavara.
Az ufók és a zombik mellett színre lép nagy vámpírunk, Lugosi Béla is, aki határtalan rajongást váltott ki a rendezőből már gyermekkorában, s így nem hagyhatta ki őt a 9-es tervből sem: összesen kétpercnyi anyagot vágott be Lugosiról korábbi felvételeket felhasználva. Egyebekben pedig egy mindössze két fejjel magasabb dublőrrel helyettesítette (állítólag saját masszőre állt be, az arcán kendővel úgysem ismernénk föl).

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok