Örmény Hableány

Az örmény rendezőnő, Anna Melikyan 2007-es filmje egy modern A kis hableány-adaptáció, ami pontról-pontra követi, de közben újra is értelmezi Andersen történetének elemeit. Keveredik benne a meseszerű, játékos stilizáltság, a keserédes humor és a moszkvai hétköznapok brutalitása. Alapvetően egy mágikus

Az örmény rendezőnő, Anna Melikyan 2007-es filmje egy modern A kis hableány-adaptáció, ami pontról-pontra követi, de közben újra is értelmezi Andersen történetének elemeit. Keveredik benne a meseszerű, játékos stilizáltság, a keserédes humor és a moszkvai hétköznapok brutalitása.
Alapvetően egy mágikus realista filmről van szó, amiben kiemelt szerep jut a fantáziának és a különleges képességeknek, de az adaptáció során az alkotók a mese egyes fantasztikus elemeit reálissá tették, például nem a gonosz tengeri boszorkány miatt veszti el a hősnő a hangját, viszont némasága miatt kisegítő iskolába kerül. Ehhez hasonló frappáns megoldásokkal van tele a Hableány, ami egy nagyon szerethető mozi, a filmtörténet egyik legjobb girl-meets-boy jelenetével.

– Zomborácz Virág –

Hableány (Rusalka, 2007)

Forrás: Central Partnership

Forrás: Central Partnership

 

Az Origo írta:

Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Az év asszonya
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
Premier
A lápvidék gyermekei

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok