Premier

Itt egy igazán érdekes és élvezetes magyar film – fehér holló -, aminek létezéséről mégis alig tudunk, köszönhetően annak, hogy be sem mutatták a mozik. Pedig ez Magyarország első hivatalosan elismert Dogma-filmje (összesen kettő van). Dömötör Tamás Premier című filmjében

Itt egy igazán érdekes és élvezetes magyar film – fehér holló -, aminek létezéséről mégis alig tudunk, köszönhetően annak, hogy be sem mutatták a mozik. Pedig ez Magyarország első hivatalosan elismert Dogma-filmje (összesen kettő van). Dömötör Tamás Premier című filmjében a Nemzeti Színház társulata készül a premierre, de a rendező idióta, a színházigazgató a fiatal lányokkal masszíroztatja a vállát, a régi nagy színésznő fúj az új üdvöskére, az üdvöskének megjelennek a meztelen fotói a Playboyban, a férfi főszereplő beleszeret a főszereplőnőbe, és a végén persze összekeveredik szerep és való élet. A film tele van utalásokkal (például a káromkodó építőmunkás Mucsi Zoltán a Jancsó-filmek Kapa-figuráját idézi meg, a portást játszó Jordán Tamás a Nemzeti Színház igazgatója volt, és tényleg behallatszik a HÉV stb.), de a film nem emiatt jó elsősorban.
Ami igazán működik benne, az az intimszférába légkalapáccsal betörő kézikamera és az apró, finom utalásokból építkező, mégis sebészien pontos helyzetábrázolás. Egy-egy másodperces képekből teljes regények derülnek ki, pillantásokból szerelmek, két mozdulatból harag is és megbocsátás. De ugyanilyen jók a kifejtettebb konfliktusok is, a jól érthető viszonyok az emberek között. Ehhez azért elég jó színészek kellenek, de ebben éppenséggel nincs hiány a filmben: Pető Kata, Szandtner Anna, a sárkány-primadonna Udvaros Dorottya és a hamvasan fiatal Pál András a négy fő bizonyíték erre.
– Kovács Bálint –

Premier (2006)

Forrás: CineFest

Forrás: CineFest

Az Origo írta:
Tizenkét szuper film, amiről sohasem hallottál
Vannak filmek, amelyek hiába oltári jók, eltűnnek a süllyesztőben. Kimennek a divatból, vagy ott sem voltak soha, mert értékeik mai szemmel tűnnek elő igazán. Vagy egyszerűen annyi a film körülöttünk, hogy nem vesszük észre az igazán klasszakat. Most összegyűjtöttünk az ilyen elfeledett kincsekből egy tucatot. Direkt nem elszállt művészfilmeket, filmtörténeti “csemegéket” kerestünk, hanem olyanokat, amiket nyugodtan megnézhetsz anyukáddal is vasárnap délután. Vibráló technicolor, orosz mágia, Romy Schneider és Zooey Deschanel, az olasz mozi hőskora és egy igazi magyar Dogma-film.

Isten haragja
Előzés Gassmannal
Diadalmas szerelem
All the Real Girls
Örmény Hableány
Star 80 – Egy aktmodell halála
Tik-tak
Frances
Sátáni ötlet
A lápvidék gyermekei
Az év asszonya

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok