A Falu után

Amikor a pár visszatért, elhűlve látták a kész művet... nagyjából hasonló szellemben gondolkodhatott M. Night Shyamalan is, amikor a Will Smith történetének olvasása után elvállalta a film rendezését. Új filmje kapcsán tekintünk vissza.

Jutalomjáték is lehetett volna a Will Smith és fia Jaden Smith főszereplésével készült, A Föld Után (After Earth). Minden adott volt, a színtér a végtelen világűr, Will Smithnek eddig is jól állt a scifi-hős szerep (MIB), a reménytelenül megromlott apa-fiú viszony, a váratlan katasztrófa, amit, ha túlélnek, újra össze is hozhatja őket. Ha ez nem lett volna eddig elég egyszerű, kapunk további kliséket: a kényszerleszállás után az apa, aki egyébként a legjobb katona az univerzumban, lesérül és a sorozáson kibukott fián áll vagy bukik a sorsuk. Innentől kezdve olcsó beavatási szertartásokat, illetve a fiatal fiúból erős férfivé válást idéző mítoszt kapunk. A forgatókönyv egyszerűsége miatt a szereplőknek szinte lehetőségük sincs a kibontakozásra, a legyengült apa a súlyos vérveszteség miatt egyre enerváltabban adja a teljesíthetetlen utasításokat a bizonyítani vágyó fiának.

matroz a falu utan

Egy idő után annyira hiteltelenné válik az egész, mintha egy lakótelepi monodráma parafrázisába csöppentünk volna: az alkoholista apa delíriumban fetrengve, érzelmi manipulációval veszi rá a fiát arra, hogy menjen le a kisközértbe még egy üveg tengerész ízű italért. Ezen az egész érzeten semmi sem segíthet, hacsak az nem, hogy Will Smith idejében elvérzik, a fia meg, amikor visszér a küldetést teljesítve, hősiesen felkiált: tudtam, hogy ez lesz. De nem!

spoiler

Spoiler Alert (ha ez eddig nem lett volna eléggé az)! Mindketten túlélik és hősök lesznek és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A film trailere mellett, a vége főcím okozza a legnagyobb izgalmat: M. Night Shyamalan filmje! A Nyitott szemmel (1998), a Hatodik érzék (1999), a Sebezhetetlen (2000), Jelek (2002) és a Falu (2004) című filmek rendezője, a rá oly jellemző és szinte függőséget okozó, mindig kínosan az utolsó percekre időzített “Hú XXzmeg –élményt” ezúttal csupán saját nevének kiírásával is képes elérni!

M. Night Shyamalan

Egyszer egy újgazdag, sznob pár felkérte az addigra már befutott festőművészt, Salvador Dalí-t, hogy fessen nekik a hálószobájukba az ágy fölé egy olyan “Dalí-t” amihez fogható még senkinek nem volt, és nem is lesz soha. Dalí a csillagászati összegű jutalmat meghallván két napot kért, hogy teljes magányban alkothasson a hálószobában. Amikor a pár visszatért, elhűlve látták az ágytámla feletti csupasz falrészt, a jobb sarokban a tenyérnyi Dalí szignóval ellátva. Nagyjából hasonló szellemben gondolkodhatott M. Night Shyamalan is, amikor a Will Smith történetének olvasása után elvállalta a film rendezését.

A Föld után


Eredeti cím: After Earth
Rendező: M. Night Shyamalan
Készült: 2013
Főszereplők: Will Smith & Jaden Smith
Adatok: színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 100 perc


Szereplők magyar hangja:
Will Smith (Cypher Raige) Kálid Artúr
Jaden Smith (Kitai Raige) Timon Barnabás
David Denman (McQuarrie) Barabás Kiss Zoltán
Sophie Okonedo (Faia Raige) Czirják Csilla
Sacha Dhawan (pilóta) Tokaji Csaba
Zoë Kravitz (Senshi Raige) Gáspár Kata
Glenn Morshower (Velan) Németh Gábor

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok