Gyapjú és kirgiz mesterek a Várban

Augusztus 17-én indul az év legjobban várt családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe. Négy napra, a népművészet kitűnő mestereinek, izgalmas hagyományőrző színpadi programoknak, népi játékoknak és kézműves étkek kavalkádjának ad otthont a Budai Vár.

Miért is mondjuk, hogy ez az év legjobban várt családi fesztiválja? Azért, mert a Mesterségek Ünnepén valóban az egész családnak kínálnak programokat, kikapcsolódást a szervezők. Teszik mindezt nem kisebb cél érdekében, minthogy megismertessék a legfiatalabb generációkkal népünk hagyományait, a kézműves munka szépségét, értékeit, és nem utolsó sorban, hogy segítsék azon mestereket, akik tehetségükkel, odaadásukkal és szaktudásukkal hűen őrzik a több száz éves múltra visszatekintő magyar népművészeti hagyományainkat. És az ilyen programhoz, valóban a legelőkelőbb és legtalálóbb helyszín fővárosunk ékköve, a Budai Várnegyed.

27-mestersegek-unnepe-2013
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), 1987 óta minden évben megrendezi a magyarországi kézművesek legnagyobb országos rendezvényét, így idén is a 27. alkalommal ad otthont a Budai Vár a Mesterségek Ünnepének.
A rendezvénynek minden évben van egy fő témája, ami idén nem más, mint a gyapjú. A mesterek a gyapjúfeldolgozás hagyományos fortélyaival ismertetik meg a nagyközönséget, hiszen a gyapjú alkalmas nemezkészítésre, fonásra, szövésre, kötésre és hímzésre egyaránt.

Mesterségek Ünnepe - főszerepben a gyapjú

Mesterségek Ünnepe – főszerepben a gyapjú

A rendezvény másik visszatérő eleme, hogy évről évre más-más ország népművészeti hagyományait ismerteti meg velünk. Idén Kirgizisztán népművészei tisztelik meg hazánkat, és mutatják be népük kultúráját, és népművészeti hagyományait. Belekóstolhatunk a kirgiz mesterségekbe, mint az ala-kiyiz (belehengerelt mintás nemeztakaró) készítés, bőrművesség, ékszerkészítés, famegmunkálás, fejfedők készítése, hímzés és megismerhetjük a különböző foltozótechnikákkal készült termékeiket (kurak) is.

A Mesterségek Ünnepén ismét lesznek állandó programok, mint a Játszóház, ahol a gyerekek mindenféle kézműves mesterségben próbálhatják ki magukat, és hazavihetik a készített kosarakat, gyertyákat, rongybabákat. A kiemelt témához kapcsolódóan a műhelybemutatókon az alábbi gyapjú-mesterségeket is kipróbálhatják, gyerekek és felnőttek egyaránt: gyapjúmosás, gyapjúfestés növényekkel, gyapjúlazítás botokkal, kézi fésűvel, kötélgyártás mini kötélgyártóval, nemezlabda, tűpárna, egérke-készítés, nemezékszerek (gyűrű, karkötő) készítése, mindezt a Nemez Szakmai Bizottság közreműködésével. A kézműves játszóház mellett minden nap egy meghatározott időben mesét hallgathatnak kicsik és nagyok. Este pedig a Palota-színpadon, a Magyar Nemzeti Galéria előtt, és az Oroszlános Udvarban felnőtteknek szól a zene, remek koncertekkel és táncházi programokkal várják a nagyközönséget. Állandó program a Generációk találkozása, melynek keretein belül a Népművészet Mestere cím birtokosaitól eltanulhatják a mesterfogásokat Magyarország legnagyobb kézműves iskoláinak tanulói. Természetesen állandó program a grandiózus kézműves vásár is.

Mesterségek Ünnepe - grandiózus kézműves vásár

Mesterségek Ünnepe – grandiózus kézműves vásár

Ha a 4 napos program alatt megéhezne a család, kézműves ételek széles köréből választhatnak: lesz kürtőskalács, dödölle és töki pompos – a húsimádókat pedig ezúttal is várják az ínycsiklandó csülkök, saslikok, kolbászok sok házi savanyúsággal, lesz hideg sör és fröccs, házi szörp, hazavitelre pedig: sajtok, mézek, lekvárok, kolbászok… stb.
Idén is fotóponton várják azokat a vállalkozó szellemű, belépőjeggyel érkező látogatókat, akik viseletben érkeznek.
Újdonságok is kapcsolódnak az idei fesztiválhoz: a Mesterségek Ünnepe hivatalos Facebook-oldalán augusztus elsején fotópályázat indult, ahová korábbi és idei látogatói fényképeket lehet majd feltölteni “Vásárfia az otthonomban” címmel. Hogy az idén először látogatók is motiválva legyenek, az eredményhirdetés csak augusztus 31-én lesz, a díjazottak pedig a Mesterporta vásárlási utalványait kapják majd. A másik újdonság, hogy első alkalommal most vásárolható 4 napos belépőjegy is, így a rajongók 5000 Ft-os áron mind a 4 napra válthatnak így belépési lehetőséget. A 4 és 14 éves gyermekek és nyugdíjasok számára a 4 napos jegy 2500 Ft lesz, tehát még jobban megéri nagyszülőkkel ellátogatni a rendezvényre 🙂

Mesterségek Ünnepe


Időpont: 2013. 08. 17. - 2013. 08. 20.
Helyszín: Budai Vár
Cím: I. kerület
Web: mestersegekunnepe.hu/reszletes_program
Térkép: http://mestersegekunnepe.hu/helyszinek_es_kezmuves_muhelyek
Forrás: nesz.hu; mestersegekunnepe.hu


Nyitva tartás: 10.00-23.00
Jegy: Napi Jegyárak: – Belépőjegy : 2000 Ft
– Kedvezményes jegy (4 – 14 éves korig és nyugdíjasoknak): 1000 Ft
– Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 4600 Ft ,(2 felnőtt és 3 gyermek): 5300 Ft ,(2 felnőtt és 4 gyermek): 6000 Ft
– 4 éves korig a belépés ingyenes
– Négynapos belépőjegy: 5000 Ft
– Kedvezményes négynapos belépőjegy (4-14 éves korig és nyugdíjasoknak): 2500 Ft

Mesterségek Ünnepe

Mesterségek Ünnepe

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok