Alkoholista agysejtek

YEAH: AZ ALKOHOL VALÓJÁBAN NEM ÖLI MEG AZ AGYSEJTEKET!!! :D

Ez az évszázad híre, ami egyúttal meg is magyarázza, hogy voltunk képesek egy az egyben átvenni az Index  cikkét. Nem mentség, de ok, mindenképp. Imígyen szóla zindex:

“Annál nagyobb közhely, mint hogy az alkohol módszeresen elpusztítja az agysejteket, aligha létezik – és aki volt már részeg, vagy legalább látott részeg embert, nyilván egyetért abban, hogy az alkohol tényleg csinál valami olyasmit, ami nincs túl jó hatással az ember agyára. A valóság azonban az, hogy az alkohol egyáltalán nem öli meg az ember agysejtjeit.

1090px-Misc-true-story-realistic-l
Az alkohol – pontosabban az etanol, más néven etil-alkohol – valóban képes egyes sejteket, sőt egész mikroorganizmusokat megölni, ezért is használható tömény formában fertőtlenítésre. Ha alkoholt iszunk, a máj rögtön nekilát a lebontásának, de ez csak aránylag lassan megy neki, átlagosan 7-8 grammal birkózik meg egy óra alatt. ha ennél gyorsabban kapja a szervezet az utánpótlást, az a véráramban kering, míg sorra nem jut a májban, és ezzel eljut többek között az agyba is. Ilyenkor rúg be az ember. Na de mi történik sejtszinten?
Minden kutatás azt mutatja, hogy ilyenkor a sejtek nem pusztulnak el, nem is károsodnak, csak az egymás közti kommunikációjukat zavarja meg az alkohol. egészen pontosan a neuronok egyes receptorait arra késztetik, hogy egy olyan szteroidot állítsanak elő, ami akadályozza az információtárolást. Súlyosabb esetekben annyira, hogy filmszakadás van, és másnap alig emlékszünk az egész berúgásból bármire. Kísérletek azt is bebizonyították, hogy az alkohol akkor sem öli meg az agysejteket, ha konkrétan rájuk öntik, ami azért ritkán fordul elő a legvadabb lerészegedéseknél is. Azt is kimutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hosszú távon csökkenti az időskori agyi leépülés esélyét.
Na és mi van az idült alkoholistákkal? Kutatások kimutatták, hogy náluk sem közvetlenül az alkohol felelős az agysejtek pusztulásáért, hanem az úgynevezett Wernicke-Korsakoff-szindróma, a B1-vitamin kóros hiánya, és az általános rossz táplálkozás, az alkoholista életforma rendszeres velejárói.”

Fxxx yeah!

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok