Budapest Alulnézetből

Mennyire becsüljük meg a város igyekezetét, amikor nap mint nap elrohanunk munkába vagy iskolába menet a lenyűgöző alkotások mellett lehajtott fejjel a telefont bámulva, mit sem törődve a minket körülvevő múlttal? Nem állunk meg, hogy közelebbről is felfedezzük, megismerjük környezetünket és nem pillantunk fel, hogy megcsodáljuk értékeinket.

Mindenki számára ismert, hogy Budapest igen gazdag történelmi múlttal dicsekedhet, erről számtalan nevezetesség és látnivaló tanúskodik. Igazi kulturális olvasztótégely, ahol egymást érik különböző korszakok kiemelkedő alkotásai és impozáns épületei anélkül, hogy megbontanák a város egységét. Budapest folytonosan változik, hogy mindig egy másik arcát mutassa meg az itt élőknek és az idelátogató turistáknak. Az év mind a 365 napjára tartogat valami meglepetést, igyekszik felfedni előttünk számtalan titkából egy keveset.

Budapest Alulnézetből Ajánlom Budapest

A „Budapest Alulnézetből” projektet azért hívtuk életre, hogy felhívjuk a figyelmet a város méltatlanul elfeledett kincseire. Izgalmas tematikus sétára invitáljuk azokat, akik szeretnének kiszakadni a mindennapos mókuskerékből és kellemes kulturális kikapcsolódásra vágynak!

Ajánlók:

Sétáink során Magyarország történelmének különböző korszakait ismerheted meg, egészen a középkortól, az újkoron át, a kommunista diktatúra időszakán keresztül napjainkig. Miközben egy-egy izgalmas eseményt feltárunk nem csak átadjuk az ismereteket, hanem igyekszünk Titeket is bevonni abba a világba amit felelevenítünk! Megtudhatod, hogyan éltek elődeink Budapesten, hogy nézett ki régen a város! Miért meghatározó számunkra az 1956-os forradalom, illetve hogyan élnek a budapestiek! Sőt velük akár bejuthatsz Budapest legmagasabb lakóházába vagy a főváros egy rejtett templomába is!

Ha nem unalmas és egyhangú múzeumi sétára vágysz, hanem testközelből szeretnéd magadba szívni Budapest és Magyarország történelmét gyere velünk egy körre!

Az időpontok hamarosan elérhetők lesznek, addig is nézzétek meg Facebook oldalunkat!

Sétáink:

1. Budapest alvó városa: Újpalota:
–          időtartama: 2 óra
–          Nehézség: könnyen teljesíthető
–          korszak: szocializmus – XX. század
–          Rövid leírás: Hol és hogyan élnek a magyarok? Kultúrtörténeti sétánk során megismerheted azokat a jellegzetes lakótelepet, ahol a budapestiek a mai napig élnek és kinézhetsz a legmagasabb budapesti lakóház ablakából is.

2. A vasutasok Kánaánja: a MÁV – telep bejárása
–          időtartam: 2 óra
–          Nehézség: könnyen teljesíthető
–          korszak: dualizmus – XX. század első fele
–          Rövid leírás: A sétánkon egy kissé elfedetett, de gyönyörű házakból álló lakóépület együttest járunk be, melyet a magyar vasúttársaság munkásai számára épített. Felfedezhetjük, milyen luxuskörülmények között lakott a korabeli munkásréteg.

3. Egy csepp Olaszország:
–          időtartam: 2-3 óra
–          Nehézség: könnyen teljesíthető
–          korszak: XIX. század, dualizmus (műemlékeket érint)
–          Rövid leírás: Sétánk során felfedezhetjük, hogy a régi, gazdag magyar mágnás réteg hogyan hozta el fővárosunkba az olasz művészetet! Merre találhatóak különféle olasz épületek pontos másai Budapesten? Miért és hogyan építették őket? Ezek a csodálatos épületek a belváros különleges ékköveivé váltak, melyeket együtt fedezhetünk fel sétánkon!

4. Elrejtett Pest – Séta a középkori városfal mentén:
–          időtartam: 2,5 óra
–          Nehézség: könnyen teljesíthető
–          korszak: XV. század, középkor (műemlékeket érint)
–          Rövid leírás: Budapest a középkorban nem létezett, helyén Pest és Buda városa állt a Duna két partján. Pestet városfal vette körbe, mely mára már eltűnt a szemünk elől, de valójában még a mai napig ott áll, ahol anno állt. Sétánk során bérházak udvaraiba belépve elénk tárul a régi városfal maradványa, amely lábánál felidézhetjük közösen a középkori pesti hangulatot!

5. Egy mártír élete: Az 1956-os forradalom mártírja, Gérecz Attila életének bemutatása a forradalom 60. évfordulója alkalmából
–          időtartam: 2 óra
–          Nehézség: könnyen teljesíthető
–          korszak: XX. század, 1956
–          Rövid leírás: Az 1956-os forradalom a magyarság és az egész világ számára fontos és ismert. Az idén 60. évfordulóját ünneplő eseménysorozat az egyik legjelentősebb magyar nemzeti ünnep hazánkban, ennek előzményeit, eseményeit és következményeit is megismerheted sétánk során. Ennek történetét egy 1956-ban elesett forradalmár, Gérecz Attila életútján keresztül mutatjuk be, ezzel is még közelebbivé téve a forradalom jelentőségteljes napjait.

6. A Rákóczi út titkai
–          időtartam: 2 óra
–          Nehézség: könnyen teljesíthető
–          korszak: XIX. század, dualizmus (műemlékeket érint)
–          Rövid leírás: Budapest legforgalmasabb útját járjuk végig, ezzel megismerve mennyi mindent rejt magában egy útszakasz. Az út mellett végigsétálva elénk tárul a belváros utolsó álló víztornya, illetve egy elrejtett templomot is felfedezhetünk. Ha érdeklődsz a titkos helyek iránt, tarts velünk!

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok