Különleges japánkertek Budapesten

A japánkerteknek több változata ismert: létezik hagyományos, sziklakert, valamint a japán teaszertartásokhoz köthető japán teakert - csodáld meg a budapesti japánkerteket!

Különleges japánkertek Budapesten

 

1. Zugló – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet Iskola és Kollégium

Néha még azok is nehezen bukkannak rá, akik a környéken élnek, pedig egy nagyon szép helyről van szó. A kert szülőatyja Varga Márton volt, akinek a nevét az intézmény viseli, ő hozta létre még 1928-ban. Ezután három évvel a japán császári család tagja, Takamacu herceg, valamint menyasszonya jöttek el ide, akiknek olyannyira tetszett az itteni környezet, hogy számos Japánból származó növényt ajándékoztak.

2. Füvészkert

A Füvészkert egész évben vár mindenkit, aki megcsodálná a csodálatos növényvilágot és kicsit ki szeretne kapcsolódni a belváros zaja után. A cseresznyevirágzás idején még gyönyörűbb a japánkert, de az év minden szakában remek látványt nyújt. A botanikus kert 1771-ben jött létre, méghozzá a nagyszombati orvosok és orvostan – hallgatók közös összefogásával, 1847. óta van itt, Budapesten számos költözés után.

3. Margitsziget

2014-ben újították fel a Margitsziget japánkertjét, mely az Árpád – hídhoz esik közelebb. A Szikla – és Japánkert megalapítása Magyar Györgynek köszönhető, aki még 1882-ben volt a Margitsziget főkertésze. Akkor ez még igazi különlegességnek számított, így nagyon hamar elterjedt és a fővárosban élők számára az egyik legkedveltebb kikapcsolódási központ volt, rengeteg látogatóval. Ez máig sem változott, a felújítás során a félsziget faburkolata és a Japánkert rekonstruálása is végbement, új padok, a Japánkert régi és elavult burkolata is újat kapott, vízáteresztő kavicsokkal, melyeket műgyanta segítségével rögzítettek.

Forrás és a teljes cikk:  http://lobu.hu/japankertek-budapesten.html, szerző: Ilyés Zsófia

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok