A századforduló gőzhajói

Múzeumunk egyik különleges kiállítóhelye a mai naptól megújult tárlattal látogatható. "A századforduló gőzhajói" című kiállítás megtekinthető a Vigadó térnél álló Kossuth Múzeumhajón, a hét minden napján 12.00-22.00 óra között.

 Megújul a tárlat a Közlekedési Múzeum egyik különleges kiállítóhelyén
A századforduló gőzhajói – állandó kiállítás a Kossuth Múzeumhajón
Megtekinthető: 2017. január 25-től

Korábban még nem látott képeket is felvonultató gőzhajózástörténeti kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum különleges műemlék kiállítóhelyén, a Vigadó téri Kossuth Múzeumhajón. Az új állandó tárlat az 1913-ban eredetileg Ferencz Ferdinánd Főherceg névre keresztelt hajó születésének és működésének korszakát felelevenítve mutatja be a századforduló híres gőzhajóit, így a számos hazai és nemzetközi protokolláris esemény helyszínéül szolgáló, eredetileg Zsófia Hercegnő nevet viselő sétahajót, a korabeli pozsonyi és budapesti átkelőhajózást, valamint a Vaskapu-csatorna hajózástörténetét.

a századforduló gőzhajói

A száznégy éves műemlék Kossuth hajó az egyetlen eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. Fedélzetén a hajózás számos érdekes relikviája megtalálható, így a jármű teljes egészében megmaradt gőzgépe és lapátkereke, valamint a gőzműködtetésű kormányszerkezet is. A kiállításban az egykori hajózási társaságok díszegyenruhái és díszkardjai mellett olyan hajós relikviák is megtalálhatóak, mint például a parancsjelző telegráf. A századfordulós hangulatot pedig egy korabeli bútorokkal berendezett kabin hozza vissza.

A tárlat a helyszínhez igazodva a Kossuth hajó modelljével indul. A hozzávetőlegesen ezer fő befogadó képességű, eredetileg termesgőzösnek épült hajó később vidékről szállította a kofákat és friss árujukat Budapestre. A számos névváltáson átesett jármű 1944-es Ausztriába menekítése révén élte túl a II. világháborút és egészen 1979-ig közlekedett a Dunán.

A dunai hajózási vállalatok története mellett külön rész emlékezik meg a Duna gyöngyszemeként is emlegetett Zsófia Herczegnő luxusgőzösről, aminek fedélzetén számos uralkodó, történelmi személy megfordult, II. Vilmos német császártól, VIII. Edward angol király akkori brit trónörökösön keresztül Isoroku Yamamoto japán admirálisig.

A Közlekedési Múzeum szándéka, hogy az egyedülálló értéket képviselő múzeumhajóra ezzel a kiállítással és terveik szerint a későbbiekben itt megvalósuló programokkal is felhívják a figyelmet.

A századforduló gőzhajói című tárlat ingyenesen tekinthető meg a hét minden napján 12.00-22.00 óra között.

Kossuth Múzeumhajó (1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton), Telefon: (+36) 1 / 411 0942

Fotók: Közlekedési Múzeum Adattára (letölthető fotók ITT)

Archív képek listája:

Kossuth hajó jellegrajz

A Zsófia Herczegnő luxusgőzös ebédlője 1916-ban

A Kossuth hajó 1953 előtt

A CSÁV Irma nevű átkelő gőzhajója 1900 körül

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok