Műfordítógép & Udvariatlan szerelem

PIM Esti Extra - Műfordítógép tárlatvezetés és beszélgetés az Udvariatlan szerelem, pajzán versantológiáról

2017. január 25. 19.00-21.00
Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi utca 16., Budapest, 1053)
Műfordítógép & Udvariatlan szerelem / PIM Esti Extra

Novemberben nyílt időszaki kiállításunk a műfordító művész munkáját mutatja be sok humorral és érdekességgel, a munkafolyamatot híven tükröző kéziratokkal, különböző szerzőktől származó fordításváltozatokkal Shakespeare szövegektől az Asterix képregényig, kortársaktól az első magyar nyelvű műfordításokig. Tartsanak velünk, járjuk be együtt Jeney Zoltán kurátor vezetésével a műfordító „gyárat”,„rehabilitáljuk” a fordítót! A műfordítás művészet, a műfordítás irodalom!

Tíz éve udvariatlan a szerelem

A tárlatvezetés után egy igazi csemegével szolgálunk: 2006 novemberében jelent meg az Udvariatlan szerelem című középkori obszcén versantológia. A könyv nem egy egyszerű verseskötet, egyedülálló műfordítói vállalkozás volt. Hét nyelvből fordított egy népes gárda 1500 előtt született, szókimondó verseket. A műfordítók között voltak ismertebb és kevésbé ismert nevek; voltak, akik több nyelvből is fordítottak; voltak, akik csak egy-egy darabra vállalkoztak. Azt est folyamán a szerkesztők és a fordítók közül néhányan felidézik az egykori intenzív műhelymunka hangulatát, és felolvasnak a versekből.
Résztvevők: Bánki Éva, író, műfordító, Győrei Zsolt, drámaíró, műfordító, Havasi Attila, költő, műfordító, Horváth Viktor, író, műfordító és Jeney Zoltán, író, műfordító
Moderátor: Urbán Bálint luzitanista

PIM ESTI EXTRA a PIM hosszú nyitvatartása minden hónap utolsó szerdáján különleges programokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel. Minden kiállítás 20 óráig látogatható.
Belépőjegy (mindkét programra érvényes): 800/400 Ft

Ezen az estén 18 órától Petri szakács
Forrás, FB esemény: https://www.facebook.com/events/1858565397722851/
PIM a FB-on: https://www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum/

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok