Holland aranykor

A Szépművészeti Múzeum felújítási munkálatai elkerülhetetlenül közelednek, emiatt az épület 2015 tavaszán 2 évre be is zárja kapuit, de előtte még egy igazán nagy dobással örvendezteti meg a művészetre éhező közönséget. Flóra cikke

A „húzónév” Rembrandt, őt nem is kell külön ajánlani, de rajta kívül még azért is érdemes lesz ellátogatni a Hősök terére, mert ezidáig Magyarországon még soha nem volt olyan tárlat, amely ilyen átfogóan mutatta volna be a XVII. századi holland festészetet (mely közel 5000 festőművész munkásságát foglalja magába).

rembrandt
Külön érdekesség, hogy a kiállítás kurátorát, Ember Ildikó művészettörténészt (a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának vezetője) Vilmos Sándor holland király nemrégiben mint a XVII. századi holland festészet nagykövetét, az Orange-Nassau Rend lovagnőjévé avatta.
Személy szerint középiskolai éveimben sok időt töltöttem Rembrandt Dr. Nicolaes Tulp anatómiai előadása c. festménye „bűvkörében”, mivel ez díszítette a biológia tankönyvemet. Sajnos pont ez a festmény most nem látható, de úgy gondolom mindenki bőven kárpótolva lesz, ha megtekinti a mester egyéb nagy műveit, valamint a közel 100 festő 178 darab (!) alkotását.

Rembrandt és a holland arany évszázad festészete


Időpont: 2014. 10. 31. - 2015. 02. 15.
Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146 Dózsa György út 41
Belépő: 3200Ft
Email: info@szepmuveszeti.hu
Telefon: 061469 7100
Forrás: szepmuveszeti.hu

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok