Ne féljünk a farkastól!

A farkasok barátságos állatok. Az állatok barátságosak. A kiállítás állati. A farkasos állítás a kiállítás lényegét nem igazán érinti.

Amint Szotyory László kiállításának bemutatójában antropomorfizált autókról és hipnotizáló farkasokról olvastam, azonnal eszembe jutott, hogy amikor hetedikes koromban Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól című könyvéről számoltam be egy házi dolgozatban, az “antropomorf megközelítés” kifejezést a tanár úr aláhúzta és elégtelenre minősítette az olvasónaplómat. Ezt azzal indokolta, hogy egy 13 éves gyerek ilyen kifejezéseket nem használ.
Gyakran utazom villamoson, trolin, így utólag igazat adok neki: valóban nem használnak ilyen kifejezéseket a tinédzserek, ma sem.
Nézd meg a kiállítást, nem kell félni a farkastól.
Sőt, a Notre Dame vízköpőitől sem!

Szotyori Várfok Lenyűgöző lények
Szotyory László: Lenyűgöző lények
VÁRFOK PROJECT ROOM
Cím: 1012 Budapest, Várfok u. 14.
Tel: 0630 846 2998
Megtekinthető: 2013.07.05 – 08.03., kedd-szombat 11 és 18 óra között.
Bemutató: (© szöveg: Várfok Galéria)
“Szotyory László (1957, Kolozsvár) július 4-én nyíló kamara-kiállítása zárja a Várfok Galéria tavaszi évadját a Várfok Project Roomban. A Galéria állandó művészkörének egyik legrégibb tagja, a Palládium és Munkácsy-díjas művész legújabb sorozata kerül most bemutatásra.
Az elfeledett mediterrán parkok; kihalt, végtelenbe vezető amerikai utak; antropomorfizált autók és repülőgépek után, elsősorban ragadozó vadállatok Szotyory László legújabb korszakának meghatározó motívumai. Oroszlánok, világító szemű, hipnotizáló farkasok; nagytestű, izmos kutyák, akik kiszakítva a valós térből egy, a művészre jellemző párás időtlenségbe merülnek. Félelem és bizalom labilis pallóján egyensúlyozunk, ahogy az állatok szándékát próbáljuk kifürkészni, kiszolgáltatottan, mozdulatlanul, „tekintélyt parancsoló szépségük” által megmerevedve. Borzongató szépség ez – talán épp ebben rejlik az irántuk táplált vonzalmunk egyik forrása, amit az állatok erőt sugárzó anatómiáján túl a hátterek borús felhői, sejtelmes égboltjai is felerősítenek.
A nézőben számos művészeti előkép merülhet fel, a középkori bestiáriumok vadállat ábrázolásaitól kezdve, kolostorok árnyékos kerengőinek vicsorgó kőfaragványain, a reneszánsz szent és profán attribútumain, nemes szimbólumain át, erdei vadászatok jelenetei, 19. századi klasszikus tanulmányrajzok, avar leletek, skandináv rúnakövek is eszünkbe juthatnak.
Legendák és mondák övezik őket, hozzájuk való kötődésünk az ősidőkig visszavezethető. Alakjuk mélyen a kollektív tudattalan részét képezi, álmaink gyakorta visszatérő szereplői, akikhez pozitív és negatív jelentések kapcsolódnak, hol erőt, hol elfojtott félelmeket sugallva.
A farkasok például számos nép totemállatai, a római és a germán mitológia mitikus teremtményei, akik nem csak birodalmak születésénél segédkeztek (Romulus és Remus anyafarkasa) vagy a győzelmet szimbolizálták, hanem adott esetben a világ végső pusztulása is nekik lesz köszönhető, ahogy például a germán mitológia szerint Fenrir ősfarkas végez Odinnal, a főistennel, nyeli el a Napot és harapja le a Holdat az égboltról, elhozva ezzel a világvégét.
Szotyory László „vadállataiban” számos gondolati sík találkozik, legyen szó akár külső, a lények iránt érzett esztétikai vonzódásról, belső lélekábrázolásról vagy hitrendszerek hálózatáról. Ami a rétegeket összefogja, az a képek erőteljes érzelmi töltete, a heves ecsetvonásokkal kibillentett örökkévalóság, mely jelenlevővé és megfoghatóvá teszi az élőlényeket a néző számára.”

Tárlatvezetés


Időpont: 2013. 07. 27. 16:00
Helyszín: Várfok Galéria
Cím: 1012 Várfok u. 11.
Web: www.varfok-galeria.com
Telefon: +36 1 213 5155; +36 30 562 2772
Forrás: VÁRFOK PROJECT ROOM

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok