Tájkép fuldokló férfivel

Közeleg az első igazi szeptemberi szombat (a tegnapi nem volt igazi), tehát itt az ideje átnyálazni a kiállításmegnyitókat.

Kiállítások megnyitóinak listája 2014. szeptember 13. , szombatra – kis igyekezettel mindegyik körbejárható!
(Képünk csak illusztráció, és a figyelem felkeltését célozza, nem minősül ajánlattételnek, semmilyen értelemben.)

Délután 4-től Aatoth Franyo: Tájkép fuldokló férfivel…vagy majdnem – Várfok Galériában (Várfok u. 11.), ami az az egyik kedvenc kiállítóhelyünk.
Rá egy órára, délután 5-től indul Horváth Gábor: Spacemetal megnyitója a B55 Kortárs Galériában (Balaton u. 4.), ahol már több ízben megfordultunk, volt olyan kiállítás, amin szinte folyamatosan forogtunk…
Este 6-kor kezdődik Almásy Aladár és Szemethy Imre kiállítása az Artézi Galériában (Kunigunda u. 18), megnyitja Wehner Tibor művészettörténész
A sor zárásaként este 7-től vár Kovács Attila: Idő-geometriák megnyitója a Viltin Galériában (Széchenyi u. 3.), ahol még nem jártunk.

Marjai Judit kövér hölgy 100x150 fotó, vászon

Marjai Judit kövér hölgy 100×150 fotó, vászon

A Várfok Galéria az egyik legelsőként alakult, máig folyamatosan működő magánalapítású kortárs művészetet bemutató galéria. Várfok 14 Műhelygaléria néven 1990-ben alapította a tulajdonos, Szalóky Károly. Kezdetben nagyon határozott, groteszk-frivol hangvétel volt jellemző az ide kötődő kiállító művészek – feLugossy László, Bukta Imre, Gerber Pál, Kungl György, Szurcsik József, Roskó Gábor jóvoltából. Később a kortárs magyar képzőművészet meghatározó alakjai – Nádler István, Szirtes János, Koncz András, Fehér László, El Kazovszkij – is együttműködnek a galériával. Közel ötven művésznek rendezett kiállítást a galéria; napjainkra kialakult az a 10-12 névből álló művészgárda, amelynek rendszeres munkabemutatót biztosít. Programjában konzekvensen ragaszkodik a kortárs magyar képzőművészet fontos értékeinek bemutatásához, izgalmasnak ítélt vonulatainak megjelenítéséhez.

A B55 Kortárs Galéria 2007-ben nyílt meg a budapesti galériás negyedben, az V. kerületi Balaton utcában. Az elegáns, nagyvonalú terekkel rendelkező kiállítóhely havonta változó tárlatain, közel 300 négyzetméteren mutat be kortárs művészetet. Olyan fiatal képzőművészek önálló vagy csoportos kiállításait rendezi meg, akik néhány éve már jelen vannak a művészeti életben, de még nem széles körben ismertek, alkotásaikból azonban egyértelműen kitűnik tehetségük, elkötelezettségük. A galéria emellett törekszik arra, hogy évente egy-két alkalommal idősebb, elismert művészeknek is rendezzen kiállítást legújabb műveikből, vagy retrospektív jelleggel.

A Viltin Galéria megkísérel szubjektív keresztmetszetet adni a kortárs magyar képzőművészetről életkori prioritásoktól függetlenül, de elsősorban az ábrázoló, azaz a figurális tendenciákra koncentrálva. Kiemelt figyelemet fordít a progresszív törekvésekre együttműködésben külföldi kurátorokkal és művészekkel. Jelszavai között szerepel a nyitottság, mely egyaránt vonatkozik művészekre, látogatókra és gyűjtőkre. Egy olyan közösségi teret szeretnének létrehozni, amit a művész és a művészettel ismerkedő vagy akár a már beavatott látogató, gyűjtő is gyakran útbaejt.

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok