A Sörgyári capriccioról

Francin a férj, aki nagyhangú, mindenhez értő, ám semmire sem jó bátyját, Pepint éppúgy igyekszik kordában tartani, mint – hármas redisztollal a kezében – a sörgyár könyvelését. Vagy a két, hatalmas, belga csődört, amelyek nekivadultan, szikraesőt hányó patkóikon csattogva, rohannak bele az éjszakába.

De a feleségének, aki bohókás kedvében, hol a disznóöléskor, a lábasban felfogott vérrel mázol össze mindenkit, hol a gyárkémény tetejére mászik fel, ahonnét a városka tűzoltóparancsnokának kell lecsalogatnia, nem tud, és nem is nagyon akar parancsolni, mert az asszony elbűvöli. Ahogy elbűvöli a sörgyár igazgatótanácsának elnökét, Gruntorád doktort is. Akinek az a mániája, hogy a saját fogatát csak ő hajthatja, miközben a kocsisa kényszeredett mosollyal terpeszkedik hátul, a vörös bársonyülésen.
Az asszony úgy lebeg végig a történeten, ahogy aranyló hajkoronája lebeg a levegőben utána, amikor Boda úr, a fodrász segít elindulni a biciklivel, hogy a küllők be ne kapják, és a hajkorona fel ne csavarodjon a tengelyre, mint Isadora Duncan lobogó sálja a Bugattiéra.
A regény végére Marie úgy gondolja, hogy a világnak változnia kell. Ezért először a szoknyáját nyiszálja le térdig, majd a földig érő haját vágatja le Boda úrral. Végül otthon a kutya farkát kurtítja meg egy baltával, a konyhaasztal lábait pedig Pepin bácsival fűrészelteti le.

hrabal capriccio
A cseheknek a vérükben van a groteszk és a fekete humor. Nem véletlen, hogy hozzájuk fűződik a defenesztráció, amikor a prágai városháza ablakán kidobták Ferdinánd megbízottait. Tipikusan cseh történet, hogy az áldozatok egy trágyadombra estek, és így nem történt bajuk. Hrabal viszont belehalt abba, hogy kizuhant a kórház ötödik emeletéről – állítólag galambetetés közben.
A minap jutott az eszembe Bohumil Hrabal – hát persze, ő sem kapta meg a Nobel-díjat. Mint ahogy a cseh irodalom legnagyobbjai, Hasek, Capek és Kafka sem. Megkapta viszont egy Jaroslav Seifert nevű költő, tegye fel a kezét, aki hallott róla valaha!
Hrabal a Monarchia idején született, és nymburki sörgyárban nőtt fel. Anyja, Marie a sörgyár könyvelőjéhez, Frantisek Hrabalhoz ment férjhez. A sörgyári emlékek olyan mélyen rögzültek a lelkében, hogy a trilógiaként számon tartott regényeinek – Sörgyári capriccio, A városka, ahol megállt az idő, és a Díszgyász – a sörgyár a helyszíne.
A Sörgyári capriccio egy szürrealista álom. Anyai énregény. Olvasd nyáron!

Sörgyári Capriccio


Szerző: Bohumil Hrabal
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 1979
Föllelt ár: 2400 Ft
Fordította: Hap Béla

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok