Sam Small csodálatos élete

Abban megegyezhetünk ugye, hogy minden jenki hazudik? Mert ki lenne olyan ostoba, hogy elhiggye, Kaliforniában sosem esik a hó? Ezzel szemben az megeshet, hogy egy kissé pocakos, yorkshire-i úriember egy reggel arra ébred, hogy tud repülni.

Még hogy sosem esik a hó? Persze eső sem, és mégis nyolcszor aratnak évente, mert vízvezetékből locsolják a földeket. Ha odafigyel kissé az ember, a nyíldobós játék szünetében, miközben kortyolgatja a sörét, rájön, hogy mr Smith, aki egy jenki, csak viccelni akart ezekkel a dolgokkal.
Ezzel szemben az megeshet, hogy egy kissé pocakos, yorkshire-i úriember, egy reggel arra ébred, hogy tud repülni.

sam small2
Valljuk be: gyerekkorunk legszebb álmaiban mi is tudtunk repülni! Voltaképp még a két karunkat sem kellett hozzá kitárnunk, hogy a madarak, vagy Ikarosz szárnyalását utánozzuk. Egyszerűen repkedtünk a kertek és a házak felett, ahol napközben játszottunk, és ahol, egy ilyen fantasztikus álom után, talán neki is futottunk titokban, hogy a levegőbe emelkedjünk.
Sam Smallal, aki ezt a csodát valóban megélte, és a Kiterjesztett Szárnyú Sasban elmesélte, ez valóban megesett, és be is mutatta tudományát New Yorkban, a jenkiknek, akik el sem tudnák képzelni, ami Sam falujában egyszer tényleg megesett. Nevezetesen az, hogy vasárnap után megint vasárnap következett, majd újra és újra vasárnap volt. Ezt pedig először megtudja a környék, és senki sem kelt fel, hogy dolgozni induljon a gyárba. Végül már Londonban, a miniszterelnök is úgy dönt, hogy legalább egy napig még ráérnek az országos ügyek. Ám mielőtt végképp megállna az idő, és a helyzet tarthatatlanná válna, Sam felhívja a királyt, és megegyeznek abban, hogy ma szombat van.
Ha viszont szombat van, akkor az embereknek jár a heti munkájukért a bér.
A könyv legemberibb története számomra, amikor Sam Small, egy külvárosi körzet rendőreként elfog egy betörőt a sportpályán. Amiben segítségére van egy ronda, csámpás kuvasz. Sam az utolsó éjszakai körútján, visz hálából egy nagy darab májat a kuvasznak:
„Isten látja lelkemet, te megmentetted az életemet. De Isten látja a lelkemet, én mégsem szeretlek.” És azzal eltűnik a ködös éjszakában.

The Flying Yorkshireman (1942) And nine other stories about Sam Small

The Flying Yorkshireman (1942) And nine other stories about Sam Small

A könyvet Szerb Antal fordította, nem sokkal az angliai megjelenést követően, a rá jellemző, könnyed, fanyar stílusban. A Vidám Könyvek kiadása a mű harmadik magyarországi megjelenése volt, az ötvenes évek végén, pár forintért vettem, most is van olcsón antikvár példány, de friss és ropogós kiadás is.

Sam Small csodálatos élete


Szerző: Eric Knight
Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2013
Föllelt ár: 2542 Ft
Fordította: Szerb Antal
Illusztrálta: Kovács Lehel

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok