Esti mese

Az esti mesének egyszerre kell könnyfakasztóan nosztalgikusnak és vérpezsdítően formabontónak lenni – hogy legyen nekünk is némi szórakozásunk.

A kisrágcsálók intim tevékenységeinek lankadatlan megfigyelése mellett a gyermekes családok másik kedvenc és ugyancsak napi rendszerességű időtöltése az úgynevezett „esti mese”. Noha ennek létezik mind audio, mind audiovizuális változata – sőt, napjainkra az egész folyamatot digitalizálták –, a nosztalgiára fogékony és/vagy gyermekükkel valamiért örömmel foglalkozó szülők szívesen választják a régi módit, amit egyébként a gyógyszerészek is melegen ajánlanak.

A rutin a következő: fiókáknak napnyugtakor kötelezően fogmosás-pizsihúzás, aztán Apu vagy Anyu leül az ágy szélére, és ahogy szeretettel elkezdi a felolvasást a mesekönyvből, egycsapásra meleg belsőség önti el a szobát (ezt a kifejezést úgy plagizáltam Parti Nagy Lajostól, hogy nem is akartam jelezni). Visszatérve: nekünk sem mindegy ám, hogy miből olvasnak föl! Az alapanyagnak egyszerre kell könnyfakasztóan nosztalgikusnak és vérpezsdítően formabontónak lenni – hogy legyen nekünk is némi szórakozásunk.

vakond kakilt

Werner Holzwarth
Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére
Wolf Erlbruch illusztrációival
Bolti ár: 1650 Ft
Pozsonyi Pagony Kft, 2013
pagony.hu

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok