Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe

Könyvritkaságok: „Az ördögnec a penitencia tarto bünössel való Vetekedéséröl” (1573), „Az halálra valo keszöletröl rövid tanossag-ról” (1573), és a „Postilla” (1574).

Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepével köszönti Buda 1686. évi visszavívását, a török uralom alól való felszabadulást. Így augusztus 30. – szeptember 1. között ismét a könyveké és a könyvkiadóké a főszerep a Szentháromság téren, ahol családi és gyermek-programok, irodalmi előadások, könyvbemutatók és koncertek várják a látogatókat.

ordognek
A Könyvünnepen az Országos Széchényi Könyvtár ismét a legrejtettebb raktárakból hozza elő könyvritkaságait, XVI. századi lendvai ősnyomtatványokat és Weöres Sándor titokzatos „kék könyvét”.
Pénteken Szlovénia egyik ékszerdoboza, a festői Lendva mutatkozik be Budaváron: kulturális értékeik mellett finom boraikat is megismerhetjük. Este a Misztrál együttes ad koncertet. Szombaton délelőtt gyermekprogramok, a Szekér Színház előadása és az Eszterlánc mesezenekar koncertje várja a családokat. Délután kerül sor a Tóth Árpád Műfordítói Díj átadására, idén Lator László részesül az elismerésben. Kora este Márai szalon a szabadban, ahol Kovács Ákos segítségével Krúdy Gyulára emlékezünk. A napot Jamie Winchester koncertje zárja.
Vasárnap délelőtt ismét gyermekprogramok, koncert és Meseszekér várja a gyermekeket, délután a Sebő együttes Weöres Sándor műsorát láthatják az érdeklődők. Este a megszépült Mátyás-templomban Kodály Zoltán Budavári te deum című műve csendül fel.
A belépés valamennyi programra ingyenes.
16. századi lendvai könyvritkaságok és Weöres titokzatos „kék könyve” a nemzeti könyvtárban.
A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepének díszvendége idén a Budavári Önkormányzat szlovéniai testvérvárosa, Lendva, a programok központi témája pedig a gyermekirodalom. Mindkét témához kiállításokkal és ismeretterjesztő előadásokkal kapcsolódunk augusztus 30-án és 31-én.
A kiállítások megtekinthetők 2013. augusztus 30-án és 31-én 10–18 óráig. A belépés díjtalan. Az előadásokra részvételi szándékát szíveskedjék jelezni a pr@oszk.hu email-címen legkésőbb 2013. augusztus 29. 12 óráig.
A Bánffy család alsólendvai udvara – a 16. századi magyar kultúra egyik szellemi centruma
Csak erre az alkalomra vesszük ki védett raktárunkból Kulcsár Györgynek, az alsólendvai Bánffy-család udvari papjának műveit. Bánffy Miklós udvara a 16. századi Mura- és Drávavidék jelentős protestáns szellemi központja volt. A kor híres nyomdásza, Hoffhalter Rudolf keze nyomán itt születtek meg a bemutatásra kerülő könyvritkaságok: „Az ördögnec a penitencia tarto bünössel való Vetekedéséröl” (1573), „Az halálra valo keszöletröl rövid tanossag-ról” (1573), és a „Postilla” (1574).
A Bánffy családról, a kor művelődéstörténetéről, a tudós pap műveiről Bánfi Szilvia, a Könyv- és Művelődéstörténeti Kutatások Osztályának munkatársa tart előadást:
Augusztus 30-án (péntek) 15 órakor
Augusztus 31-én (szombat) 11 és 15 órakor

WEORES_ILLES-kis
Weöres Sándor a napot és a holdat igazgatja
Ezt a címet adta Illés Árpád festő, grafikus, Weöres Sándor barátja annak a linómetszetnek, mely a költőt valóban Nap és Hold mozgatójaként, azaz a világegyetem mozgásban tartójaként ábrázolja.
Kamarakiállításunkon – amely ízelítőt ad a szeptember 17-én nyíló Weöres-Illés kiállításból – kicsik és nagyok egészen közelről lehetnek tanúi ennek a titokzatos teremtő játéknak: a két garabonciás barát munkáit láthatják, Illés Árpád metszeteit Weöres Sándor munkáihoz, mindkettőjük rajzait, és nem utolsósorban a közönség előtt még soha nem szerepelt, titokzatos „kék könyvet”, Weöres saját kezű gyerekverseivel. Weöres Sándor, a kozmikus költő befogadja és nyelvében újjá alkotja mindazt, amit a világ elébe tár.
Ősi teremtésmítoszok, röpke pillanatok, színek, érzések, ritmusok kelnek életre és telítődnek jelentéssel tolla alatt, mint ő maga mondja, titokzatosan, megmagyarázhatatlanul.
Weöres Sándor mindannyiunk számára ismerős, mégis örökre titokzatos világáról Földesi Ferenc, a Kézirattár vezetője tart előadást:
Augusztus 30-án (péntek) 16 órakor
Augusztus 31-én (szombat) 13 és 16 órakor

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban


Időpont: 2013. 08. 30. 17:00 - 2013. 08. 31.
Helyszín: Szentháromság tér
Cím: 1014 Budai Vár
Forrás: oszk.hu

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok