Pörköltet kéne

Ritkábban készítjük a patapörköltöt, a körömpörköltöt, a farokpörköltöt, ezeket csak annak ajánlanám, aki az ilyet szereti enni is, elkészíteni is. Patapörkölthöz például már az alapanyag beszerzéséhez is ki kell állnunk bizonyos próbákat: rendelkeznünk kell vágóhídi ismerőssel, kisebb nyílt térrel...

Belegondoltam, hogy ha nem szabadtéren csináljuk a gulyást, akkor pörkölt lesz belőle. Lehet készíteni sertés-, marha-, és borjúhúsból, mindegyik más-más sajátosságokkal rendelkezik, más a főzési idő, a húsdarabok mérete, sőt a hozzáadott bor fajtája is – nem utolsó sorban pedig más ízű, más jellegzetességeket hordoz mindegyik. A csirkepaprikáshoz gombát és tejfölt is teszünk, a vadhúsból készült pörköltöt, vadgulyást édesebbre készítjük, borókabogyóval ízesítjük. Halpaprikásnál szálkaszegény halfajtát válasszunk, például harcsát. Mindegyik féle-fajta pörköltet és gulyást tálalhatjuk levesként is. Ritkábban készítjük a patapörköltöt, a körömpörköltöt, a farokpörköltöt, ezeket csak annak ajánlanám, aki az ilyet szereti enni is, elkészíteni is.
Patapörkölthöz például már az alapanyag beszerzéséhez is ki kell állnunk bizonyos próbákat: rendelkeznünk kell vágóhídi ismerőssel, kisebb nyílt térrel, ahol a patából erős vízsugárral kimoshatjuk, kikefélhetjük a – nos, mindent, ami a patán van. Egyébként hús nincs rajta sok. A farkon még kevesebb van. A sertésköröm viszont isteni, ragacsos- zsíros pörköltszaftot ad. A legjobb, ha nagyobb, vidéki vendégségeken próbáljuk ki, így más fárad vele, és ha nem ízlik, az nem feltűnő, úgyis csak kevés jut.

konyhaban porkolt
A köret általában galuska, ezt tejfölbe forgatva is kínálhatjuk, de az ideális köret a túrós csusza. A csuszatészta valóban széttépett papírra emlékeztet, de a legfontosabb tulajdonsága, hogy nem tapad, már a tejföl hozzáadása előtt csúszós, olajos felszínű. Ehhez adjuk a tejfölt és a túrót, amelyek már alapanyagként is csak elvétve, más állaggal és zsírszázalékkal találhatóak meg Magyarországon kívül. Ha magában esszük, pirított szalonnát teszünk a tetejére, természetesen zsírjával együtt.
Ha a pörköltbe nem teszünk húst, akkor lecsó lesz belőle, ahogy a cikkíró is említi, viszont nem szabadna elfelejtkezni a fordított esetről sem: ha ugyanis a „pörköltbe” nem teszünk „lecsót”, akkor kolbász lesz belőle. Ez persze csak vicc, hiszen a kolbász nyers, illetve füstölt húsból készül, bélbe töltve, kamrába lógatva. Számtalan fajtáját meghatározza az alapanyag fajtája, a származási hely, a paprika, a csípősség, a méret és a körméret. Míg elkészül a pörkölt, lehet eszegetni kenyérrel, paprikával. Amikor pörköltöt szándékozunk enni, nem szabad elfelejtenünk előtte-utána pálinkát inni – a jobb emésztés és kedv érdekében.

A kép a konyhaban.blogspot-ról van, a cikk címe: “Pörkölt, Szívből. ;): Körömpörkölt”

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok