A Sas-hegy titka

A téma az utcán hever - vagy épp a hegyen van elrejtve. Bátorítjuk a cikkbeküldést, mert jól csináljátok! „Azért én megnézem ezt a csúcsot magamnak egy másfajta szögből is!”- gondoltam, és ezt nagyon jól tettem, hiszen, ha bedőlök a látszatnak, nem fedezem fel a 30 hektáron elterülő Sas-hegyi Természetvédelmi Területet.

Kopár, szinte unalmas: alulról ezt gondolhatja az ember a Sas-hegyről.  Próbáld ki másfajta nézőpontból!

sas-hegy

DINPI Budai Sas-hegy (c) Nagy Olívia

Lentről nem látszik a 2008-ban felújított kiállító épülete, a meredek sziklák mellett a hegyet megkerülő tanösvény, és a személyes kedvencem, a kilátó.
Ketten 1100 Ft-ot fizettük ezekért (a XI. kerületi lakosoknak szóló kedvezmény kihasználásával) és a vezetett túráért a tanösvényen, egy kedves és igen elkötelezett fiatal lány útmutatásával.
Már a tanösvényről is csodás volt a kilátás, tulajdonképpen egész Budapestet szemügyre lehet venni fentről, azonban a kilátónál külön bónusz a fényképes ’Mit láthatunk?’- térkép, jelölve a híres épületeket és környező csúcsokat, és egy remek, ingyenesen használható (!) távcső, amivel kis túlzással a Várban sétáló turista hátán landoló legyet is remekül meg lehet figyelni.
A kiállítás, ami a flóra és fauna bemutatása köré szerveződik, nem esik abba a hibába, hogy túl sok információt akar átadni, ellenben kifejezetten ötletes, interaktív módon tájékoztat, olyan játékokkal, amit én még 28 éves létemre is rendkívül élveztem, és addig nem jöttem el, amíg meg nem csináltam mindet.

Sas-hegyi látkép SzG

Sas-hegyi látkép SzG

Az élmény nagyon természetközeli, amin az is segített, hogy kevesen voltunk egyszerre a területen, annak ellenére, hogy egy vasárnapi nap látogattuk meg a parkot. A hegyen közelről figyelhetjük meg az állatokat és növényeket, és a magasból körültekinthetünk az alattunk elterülő városra. Egy teljesen szokatlan, távoli szemszögből vizsgálhatjuk meg a budapesti épületeket és tömeget.
A természetvédelmi terület látogatásából hazaérve visszaköszönnek az új tapasztalatok: az előszobánk padlóján egy új vendég, meglepő módon egy gyíkocska szalad át. Szerencsére most már a saját fajnevén szólítva tudom felszólítani, hogy térjen vissza a természetes környezetébe.
Szerző: ea

DINPI Budai Sas-hegy

DINPI Budai Sas-hegy

Aktuális proram: Élet a kánikulában – Augusztus 17., 24., 31. Szombat, 10.00-11.00 és 13.00-14.00

Élet a kánikulában


Időpont: 2013. 08. 17. - 2013. 08. 31.
Helyszín: Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpont
Cím: XI. ker. Tájék. u. 26.
Web: facebook.com/budaisashegy
Telefon: 0630/408-4370
Forrás: sas-hegy.hu


Megközelíthetőség: A 8-as autóbuszról a Korompai utcánál kell leszállni, majd felsétálni a Korompai utcán és a Tájék utcán. Az 59-es villamosról a Farkasréti temető főbejáratáig érdemes utazni, innen a Hegyalja út – Meredek utca – Tájék utca útvonalon érhető el a látogatóközpont.
Jegyárak:
Belépő a tanösvényre (vezetett túra), a kiállításra és a kilátóba:
Teljes árú: 800 Ft
Kedvezményes: 550 Ft
Kedvezmények: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, újbudai lakosok (XI. és XII. ker.)
A kiállítás és a kilátó kerekes székkel is megközelíthető.
A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjának nyári,
MEDITERRÁN NYITVA TARTÁSA
(Július 5.-től Augusztus 31.-ig)
KEDDEN és PÉNTEKEN, valamint a HÉTVÉGI látogatási napokon 10.00-tól 20.00-ig
A hét többi napján 16.00-tól 20.00-ig
lehet változatlan jegyárak mellett látogatni a területet, ahol egészen 22.00-ig lehet bent tartózkodni.
(Bérletesek továbbra is éjfélig tartózkodhatnak a területen)

DINPI Budai Sas-hegy (c) Nagy Olívia

DINPI Budai Sas-hegy (c) Nagy Olívia

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok