A gammasugarak hatása

„Ha majd a sugárzást jobban megértjük, eljön egy nap, amikor az atomrobbanásból keletkező erő megváltoztatja egész eddig ismert világunkat. És ezek nagyszerű változások lesznek; álmainkat meghaladó, csodálatos dolgok, és én azt hiszem, egész lelkemmel hiszem, eljön a nap, amikor a hálás emberiség köszönetet mond Istennek a csodálatos áldást hozó atomenergiáért.” (Paul Zindel)

gamma05

Idén februárban mutatta be Paul Zindel nagysikerű drámáját a KoMod Színház. Az immár három éve működő teátrum a 12. kerület szívében, egy polgári lakásban kapott helyet. A színház különlegessége, hogy ötvözi a színház nyilvános és az otthon privát hangulatát. A nézők sok esetben a játéktérben foglalnak helyet, így nem csak szemlélői, hanem részesei is az előadásnak.
Ez a lakásszínházi miliő kiváló helyszínként szolgál Paul Zindel művének, melyet a színdarabból készült, és mai napig méltán népszerű Paul Newman rendezte film premierje után negyven évvel tűzött műsorra a teátrum.

gamma-jo_kicsi

A történet főszereplője Beatrice, aki a férje halála után egyedül neveli két lányát egy amerikai külvárosban. Egy csonka család, mely csonka viszonyoknak biztosít teret. Egymás iránti kötődésük csak rögeszme, hármójuk jelleme három kópia, három összecsengő metódus: míg Matilda, aki a biológia szerelmese, gamma-sugárral kezelt virágmagokat nevel, addig Ruth félmeztelen rohangál az iskolaudvaron. Anyjuk hosszú évek óta csak abszurd fantáziái által lépte át otthonuk küszöbét.

Az alapvetően szomorú és gyakorlatilag kilátástalan alapszituáció tagadhatatlanul vidám, illetve komikus cselekménnyé fejlődik. Az elbeszélés és az előadás határozott törekvései szerint megoldást keres, kérdéseket tesz fel és válaszol meg a szeretet (mint gamma-sugár) virágot (mint reményt) fakasztó potenciájáról.Az előadást a 2013/14-es évadban is folyamatosan játssza a KoMod, legközelebb szeptember 26-án és október 03-án láthatja a nagyérdemű.
A színház az őszi szezonban bemutatja még Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényéből készült PszichoAn(n)alízis című előadást, Ali Taylor Puha pihe című komoly meséjét, mely magyarországi ősbemutató is lesz egyben. Novemberben indul a Kampec című folytatásos komédia, melynek epizódjait a nézők nem csak a színházban, hanem online is nyomon követhetik. Továbbra is műsoron tartják a Szeretők, valamint a Szóval, én uralkodnék a vágyaim felett?! című előadásokat is.

A gammasugarak hatása a százszorszépekre


Időpont: 2014. 02. 22. 19:00
Helyszín: KoMod Színház
Cím: 1126, Királyhágó utca 5/b
Email: kapcsolat@komodszinhaz.hu
Web: komodszinhaz.hu
Telefon: 06 30 487 44 09
Forrás: komodszinhaz.hu


Szerző: Paul Zindel
Színészek: Andresz Kati, Kelemen Tímea, Szabó Sára, Széplaki Szilvia, Balogh Viktória
Művészeti vezetők: Farkas Róbert Szabolcs
Rendező: Mokány Csaba

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok