Cirkuszi szomszédolás

"Ha igazi cirkusz élményre, színvonalas szórakozásra vágyik, jöjjön el előadásunkra! Kiváló gyerek és családi program!" - Január 28-án, szombaton este mutatta be Szomszédolás című új műsorát a Fővárosi Nagycirkusz. A program március végéig látható.

Fővárosi Nagycirkusz (1146 Állatkerti krt. 12/a)
2017.01.28-03.19.
Az előadások hossza szünettel együtt körülbelül 2 óra 10 perc

szomszedolas17hu

Régen a vándorcirkuszok szabadon járták Közép-Európát, sátrat vertek a városok mellett, kikiáltók csábították estéről estére a nagyérdeműt. S miközben mulattattak és szórakoztattak, a sátor mögött, az utazókocsik között barátságok születtek, szerelmek szövődtek, a fiatalok családot alapítottak, majd pedig önálló cirkuszi dinasztiákat. A cirkuszi élet romantikájához hozzá tartozott ez a fajta határokat és korlátokat nem ismerő szabadság. A ma is aktívan fellépő cirkuszi családok többsége is ebbe a világba vezeti vissza családfáját – számos cirkuszi família legendáriumának része, hogy utazás vagy közös fellépés során ismerkedtek össze a nagyszülők vagy a dédszülők.

Ebben a formában ez egy sajátosan közép-európai történet is: az itt élő számos nép a cirkusz világában folyamatosan összekeveredett egymással, akár a magánéletben, akár a porondon. S mi bármelyikről is beszéljünk, szerelemről beszélünk. S ahogy az élet elengedhetetlen összetevője a szerelem, úgy a művészetnek, a cirkuszművészetnek is az: kölcsönös figyelem szükséges hozzá, alázat, folyamatosan megújuló inspiráció, rengeteg munka és még több türelem.

És abban az értelemben is egy sajátos közép-európai történetről beszélünk, hogy az itt dolgozó és utazó művészek hazájukban is hazátlanok voltak. A lakókocsis élet, a folyamatos úton levés megfoszt a személyes, a biztonságos, a szerető otthontól. Darabunk és a jövőnket egyre inkább megfogalmazó terveink erre a sajátos helyzetre is reflektálnak: a Cirkuszi szomszédolásban úgy épít egy közös műsort számos tehetséges közép-európai artista, ahogy majd mi szeretnénk nekik otthont nyújtani a Budapestre álmodott közép-európai cirkuszművészeti központunkban.

Fotóalbum a Facebook-on 

MUTATVÁNYOK: 

Helena Polach – Futballzsonglőr (Csehország)
Helena Polach családja 4. generációs leszármazottjaként 10 éves korában kezdte elsajátítani a zsonglőrködés művészetét. Bámulatos labdaérzékével és futballtudásával mára a világ számos pontján elkápráztatta közönségét. A labdák szinte életre kelnek, s mintha parancsszónak engedelmeskednének, úgy repülnek, pattognak és pörögnek Helena mutatványában. Cirkuszi varietékben, fesztiválokon és Tv műsorokban történő szereplésével csaknem egész Európát elbűvölte, s most végre a magyar nézők is szemtanúi lehetnek bámulatos virtuozitásának.
Duo Szeibe – Levegőszám (Lengyelország)
Amennyiben léteznek az életben sorsszerű találkozások, a Szeibe házaspár megismerkedése bizonyára annak nevezhető. Seweryn Szeibe bár cirkuszi család sarja, szülei egész gyermekkorában óvták a cirkusz világától. Műszaki iskolát végzett, informatikát, majd környezetvédelmet kezdett tanulni, mígnem 2004-ben, 22 évesen találkozott – a 15 éves kora óta légtornászként dolgozó, 21 éves – Irinával. Ekkor határozta el, hogy visszatér családja hagyományához, és ő is artista lesz. 2005. év elején felkérte Irinát egy közös levegőszámra, és még abban az évben debütált mutatványuk Fehéroroszországban. Miközben számos országban fellépnek, produkciójukat folyamatosan formálják, s mindig egyre izgalmasabb trükkökkel hozzák lázba a közönségüket.
Duo Jednorog – Karika-galambszám (Lengyelország)
A Jednorog házaspár varázslatos karika-galambszámában megelevenedik az ember és állat közötti békesség és tökéletes harmónia. A varázslatos produkcióban Svetlana és Grzegorz galambokkal együtt szárnyalva, a magasban hajtják végre lenyűgöző mutatványaikat. Kettőjük kapcsolatát kivételes összhang jellemzi, hiszen 20 éve kezdték közös cirkuszi pályafutásukat. Az elmúlt években előadásaikkal bejárták egész Európát, s a Bukaresti Cirkuszfesztiválon elnyerték az Arany Oroszlán díjat.
Valerijana Anamaria Sliva – Hullahopp és kutyaszám (Szerbia)
Valerijana Anamaria Sliva csupán 20 esztendős, azonban már elmondhatja magáról, hogy a – generációk óta a családja tulajdonában álló – szerb nemzeti cirkusz, a Circus Corona igazgatója. Tehetsége rendkívül korán megmutatkozott, s 5 éves korában már porondra is léphetett hullahopp produkciójával. Jelenleg a folyamatosan megújuló, elbűvölő hullahopp mutatványa mellett állatszámokkal kápráztatja el a nézőket. Segítőiként szolgálnak galambok, kutyák, macskák, és reményei szerint hamarosan lovakkal is együtt dolgozhat. A Fővárosi Nagycirkuszban hullahopp- és kutyaszámát is megtekintheti a közönség.
Veres Henrik – Zsonglőr (Magyarország)
Az artistacsaládból származó Veres Henrik 12 éves korában kezdte elsajátítani a zsonglőrködés tudományát, s rá 2 évre már a közönség is megcsodálhatta elbűvölő tehetségét. Különleges produkciójával mára bejárta egész Európát, a francia Feux de la Rampe varietés fesztiválon ezüstérmet nyert, és Amerikában is vendégszerepelt. A hagyományos zsonglőrszámoktól eltérően Henrik pattogólabdákat használ, melyekkel a magasba dobálva és lefelé pattogtatva egyaránt bravúros trükköket mutat be. Izgalmas előadása modern táncelemekkel, valamint különleges látványvilággal kiegészülve varázsolja el a közönséget.
Knie-Adriana Folco – Lovas szám (Ausztria)
Adriana Folco a méltán híres Folco és Althoff cirkuszdinasztiák leszármazottjaként rendkívül fiatalon belecsöppent a cirkusz világába. Sharon és Baby nevű ázsiai elefántjaival együtt nőtt fel, majd – női elefánttrénerként hatalmas sikereket aratva – bejárta velük a világot. Bámulatos állatszámai láttán joggal gondolhatják a nézők, hogy Adriana ért az állatok nyelvén, legyen szó lóról, elefántról vagy akár dromedárról. A Fővárosi Nagycirkuszban lovas produkcióját mutatja be, mellyel garantáltan bűvöletbe ejti a közönséget.
Jelena Znaor – Hullahopp szám (Horvátország)
A cirkuszi előadóművészek többségétől eltérően Jelena Znaor csupán felnőtt korában kezdett megismerkedni a cirkusz világával, ráadásul sosem gondolta volna, hogy valaha porondra fog lépni. Pszichológia szakos egyetemi tanulmányai elvégzése után, 2010-ben fedezte fel a hullahoppot, és hamar ráeszmélt, hogy az sokkal több, mint feledésbe merült gyermekjáték. Tökéletesre fejlesztett hullahopp tudását olyan műsorszámba ágyazta, melyben szemléltetheti, hogy mi mindenre képes az emberi test. Jelena számos fesztiválon megmutatta elbűvölő kvalitásait, s élettel teli előadásaival sorra nyeri el közönsége elismerését és szeretetét.
Troupe Yarov – Levegő-perzs szám (Ukrajna)
A Troupe Yarov előadásában olyan különleges produkciót láthat a közönség, melyben a magasban bemutatott lehengerlő artistamutatványok mellett maga a perzs is szárnyra kap. A társulat komikus elemekkel vegyítve mutatja be a bizalom művészetét, mellyel garantáltan mosolyt csal a nézők arcára. Az egyedülálló levegő-perzs műsorszámot 2014-ben keltette életre Yarov Viktor vezetésével az 5 kiváló művész. Azóta előadásukkal bejárták a világot, s közben nemzetközi cirkuszfesztiválok számos neves díját is elnyerték.
Duo Fabulous – Ikária szám (Ukrajna)
A görög mitológiából jól ismert Ikarosz legendája ihlette meg a két jóbarát ikária számát. A duó a bravúros mutatványaival – melyben a hanyatt fekvő Mihail a magasba emelt lábával zsonglőrködik a levegőben pörgő-forgó Dmitryvel – bejárta a világot. Lenyűgöző produkciójukkal az elmúlt 10 évben meghódították Európát és Ázsiát, felléptek cirkusz fesztiválokon, továbbá Kína tehetségkutató műsorában is feltűntek. Eljött az idő, hogy különleges képességeiket Magyarország is megismerje.
Duo Romance – Gurtni (Románia)
A Duo Romance bámulatos előadásában egy szerelmi történet bontakozódik ki, melyben testet ölt az elegancia, a harmónia, az érzékiség és a pajkosság. Miként a párkapcsolatoknak, a házaspár mutatványainak is az egyik fő alappillére a bizalom, hiszen a magasban, biztosítókötél nélkül végeznek páros akrobatamutatványokat. Alexandru és Adelina 11 éve találkozott először a romániai Globus Cirkuszban, ám közös munkájukat csupán 6 éve kezdték. A két kiváló előadóművész azóta közös produkcióval hódítja meg a világ cirkuszait.
Duo Nonstop – Görgőszám (Ukrajna)
Sergey a kijevi Kobzov Cirkuszban kezdte artista pályafutását, ahol megismerkedett – az akkor még tánctanárként tevékenykedő – leendő partnerével és feleségével, Ekaterinával. Találkozásuk után hamar hozzáláttak közös produkciójuk megalkotásához, melynek eredményeként létrejött a Duo Nonstop formáció. Humorral fűszerezett, elbűvölő páros görgőszámaikban fontos szerepet kap a szenvedély és az érzékiség. Kivételes egyensúlyérzékükkel és magával ragadó előadásmódjukkal világszerte belopták már magukat a közönség szívébe.
Katarina Sebestyénová – Vízgömb szám (Szlovákia)
A szlovák származású Katarina Sebestyénová 15 éves korában, Csehországban lépett először porondra. 3 évadon át tartó vendégszereplése után csatlakozott a Show Express nevű szlovák akrobatacsoporthoz, mellyel a következő 8 évben bejárta Németországot és Ausztriát. Katarina ezt követően a bécsi Louis Knie Cirkusz felkérésének eleget téve megalkotott egy vizes számot, amely – az elbűvölő mutatványoknak és a különleges látványvilágnak köszönhetően – azóta is a legnagyobb sikernek örvendő attrakciója.
Rippel Brothers – Erőemelő szám (Magyarország)
A világhírű Rippel fivérek az elmúlt 27 évben meghódítottak minden lehetséges csúcsot, amit az artistaművészet számukra kínált. Bemutatóikkal a világ összes nagy metropoliszát bejárva eddig több mint tízezer sikeres előadást tudhatnak maguk mögött. A kétszeres Állami Díjjal kitüntetett, immár kilencszeres világrekorder Rippel Ferenc és Rippel Viktor egy vadonatúj erőemelő számmal kápráztatja el a Fővárosi Nagycirkusz közönségét, mely produkciónak az egyik különlegessége, hogy a Rippel Brothers Akadémia 4 tanítványa is megmutatkozik benne.

Forrás: a Fővárosi Nagycirkusz honlapja

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok