A BEZ karácsonyi koncertje

Panka - aki évekkel ezelőtt maga is játszott a Zenekarban - hívta fel figyelmünket a Budapesti Egyetemi Zenekar (BEZ) karácsonyi koncertjére, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak, a belépés díjtalan!

A BEZ 2006 tavaszán jött létre. Tagjai – karmesterük, Gazda Péter és koncertmesterük, dr. Déri Tamás kivételével – lelkes és tehetséges amatőrök, többségükben a Corvinus, a Semmelweis, a Budapesti Műszaki Egyetem, az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli jelenlegi vagy egykori tanulói, oktatói. Próbáikat a Pázmány Jogi Karán tartják, első fellépésükre is itt került sor 2006 decemberében.
Karmesterük, Gazda Péter a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyugalmazott tagja 2011 óta vezeti a zenekart. Koncertmesterük, dr. Déri Tamás a Zeneakadémián Kovács Dénes növendékeként végzett, emellett jogi diplomával is büszkélkedhet. Jelenleg a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja.
A 2013. évi karácsonyi koncertjükön Weber és Haydn egy-egy műve kerül repertoárra.
Carl Maria Weber: Peter Schmoll és szomszédjai című operáját még gyermekként, 15 éves korában írta. Ez a zenedráma az első olyan operája a szerzőnek, amelynek zenei anyaga teljes terjedelmében fennmaradt. A műfaja daljáték, mely az előadóktól a jelentős zenei feladatok mellett a prózai jelenetekben komoly előadó művészi képességeket is megkövetelt. A kevéssé ismert darab derűs, diadalmas nyitányát mutatja be a zenekar.
Joseph Haydn: 99. Esz-Dúr Szimfóniája az úgynevezett londoni szimfóniák körébe tartozik. A darab kései érett alkotás, melyet a szerző maga vezényelt az 1794 februárjában rendezett londoni bemutatón.

BEZ

 

A BEZ karácsonyi koncertje


Időpont: 2013. 12. 18.
Helyszín: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
Cím: 1088, Bp., Szentkirályi utca 28. 1. emelet Díszterem
Forrás: BEZ

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok