Quimby vs. Szimfonik Live

Már régóta ismert, hogy a Quimby szeptember 6-án játszik a Parkban. Időközben kiderült, hogy a Szimfonik Live 4 is szeptember 6-án kerül megrendezésre, immár harmadik éve a Millenárison. Egyik helyszínről átérni a másikra lehetetlen. Melyik kezembe harapjak? Feladták a leckét: dönteni kell!

Quimby

Pro:

– Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy lelkesen látogatom a koncertjeiket. A férfias szövegek mellett a líraibb dallamok, a zongora, a trombita minden alkalommal elvarázsolnak. Elejétől a végéig élvezhető előadás. Visz magával, nincs unalom. Nem szokták rövidre fogni, novemberben például az A38-on több mint két órán át játszottak.
– A Park kiváló koncerthelyszín. Kellemes hangulat, nagy színpad, jó technika, étel-ital.
– Bár reklámozzák is lelkesen, talán mégsem lesz teltház, tekintve a jegyárakat. Amennyiben mégis így történne, a legutóbbi Parkos ingyenes koncertjük tapasztalata alapján még hátulról a dombos területen egy üdítővel elücsörögve is tökéletes az élmény. És ott kényelmesen el is lehet férni.

QuimbyKontra:

– A szokásosnál borsosabb jegyár (Park-béli magyar koncertekhez képest magas): augusztus 31-ig 2500 HUF, azután 3500 HUF-ba kerül a belépő.
– Igazából nem tudok más ellenérvet felhozni, csak azt, hogy ütközik a Szimfonik Live 4-gyel.

 

Szimfonik Live 4

Pro:

– A legelsőn sajnos még nem, de azóta minden Szimfonik Live-on ott voltam. A második koncerten még nem tudtam pontosan, mire számíthatok. Ömlött rám a jobbnál jobb zene! Felfedeztem általam addig kevésbé ismert előadókat (Irie Maffia!), és a harmadik koncerten is értek hatalmas meglepetések (MC Columbo számának zúzós Brains-es befejezése, Likó Marcell előadása – róla már egy korábbi cikkemben is tettem említést). Valószínűleg (már csak a nagy számok törvénye miatt is) idén is találnék olyan zenét, amely megütné nálam az “eksztatikus” szintet.
– Bocskor Bíborka!
– Pásztor Anna! Szimfoniklive
– Marsalkó Dávid!
– Járai Márk! Amikor először hallottam élőben énekelni, beleszerettem a hangjába.
– Papp Szabi! A rádióban már játszott Blazing feldolgozást (eredetileg Brains) izgalmas lenne élőben is hallani.
– MC Columbo!
– Ingyenes.

Kontra:

– Bár mindig találtam nekem való dallamokat, azért nem állítanám, hogy elejétől a végéig élveztem volna ezeket a koncerteket. Valószínűleg igyekeznek eléggé széles spektrumú látogatóközönségre tervezni a zenei felhozatalt. Így sajnos az én ízlésemet nem sikerült minden alkalommal eltalálniuk. Néhol kissé erőltetettnek éreztem egy-egy szimfonikus feldolgozást, több dalt egyszerűen ki is hagytam volna a repertoárból.
– Először tetszett a saját dal szimfonikus feldolgozási koncepció, viszont amikor már más dalát énekelték, nem feltétlen állt jól az előadóknak.
– TÖMEG. Nem győzöm hangsúlyozni: TÖMEG. NAGYON NAGY TÖMEG. A második koncerten még 15-30 perccel a kezdés előtt kényelmesen be lehetett sétálni olyan helyre, ahonnan az ember jól látta a színpadot, közvetlenül, szabad szemmel. Sőt, a fűben ücsörögtek a látogatók, csak a kezdésre álltak fel. Tavaly 15 perccel a kezdés előtt már annyian voltak, hogy valami nagy csoda folytán tudtam csak annyira betülekedni a színpad felé, hogy nagyon messziről, valamennyire még szabad szemmel lássam azt. (Nálam ez kulcsfontosságú: akár csak pár másodpercre, de valamennyire látnom kell a színpadot, kivetítő ide vagy oda, szabad szemmel. Ha kivetítőről akarnám nézni, otthon is megnézhetném később a televíziós felvételt.) Rengetegen voltak, összeszorulva, kevés levegővel, sok órán át. Hátrébb is elhelyeztek hangszórókat és kivetítőket, és kezdés előtt már ott is tömegek gyülekeztek. 19.15-re megtelt a Millenáris, sokakat már be sem engedtek. Idén sem számítok jobb körülményekre. Aki látni szeretné a színpadot, legalább 30 perccel kezdés előtt menjen jó helyre.
– A koncert hossza. Emlékeim alapján körülbelül három órás időtartamra becsülöm a koncertek hosszát. A sok-sok embert tekintve ez egyáltalán nem kényelmes (sőt, például ha mosdóba kellene mennie az embernek – ami az időtávot figyelembe véve nem ördögtől való gondolat -, hát eléggé körülményes lenne a színpad elől kikeveredni, visszamenni pedig már esélytelen).

Quimby; Szimfonik Live 4


Időpont: 2014. 09. 06.
Helyszín: Park vagy Millenáris
Belépő: 3500 Ft vagy ingyenes

A képek forrása: quimby.hu; mediaklikk.hu

Szerző: Panka

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok