Vázsonyi trió + Magyar Bori, Zoord

Vázsonyi János, Kardos Dani és Dely Róbert különböző formációkban lassan húsz éve zenélnek együtt, triójuk viszont csak nemrég alakult egy klubkoncert kedvéért, ami viszont olyan jól sikerült, hogy elhatározták, hogy folytatják

2017 február 17., péntek 20:00-23:00
Fonó Budai Zeneház (1116 Bp, Sztregova u. 3.)
Vázsonyi Trió feat. Magyar Bori
Vázsonyi János, Kardos Dani és Dely Róbert különböző formációkban lassan húsz éve zenélnek együtt, triójuk viszont csak nemrég alakult egy klubkoncert kedvéért, ami viszont olyan jól sikerült hogy elhatározták hogy folytatják.
Saját számaikba népzenei elemeket kevernek, és feldogozásaikban több stílust vegyítenek rendhagyó módon. A trió vendége Magyar Bori akit a Beshodrom zenekarból ismerhet a közönség, de fellépett már Bobby Mcferryn-nel is, énekel a Makámban és több hazai formációban.

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel veszi át a hatalmat a gerincvelő és az izomrostok felett. Nem táncházas zene, annál mélyebb, zsigeribb élmény amit a hegedű és az ének szárnyaló hangja időről-időre felold.
A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.
A doromb-dob-hegedű trió a 2016-ban megjelent első lemezének – ami az év legizgalmasabb albumainak egyike- anyagát mutatja be. A zenekar 2014-es megalakulása nemcsak a nagy európai fesztiválok világzenei színpadain játszott, hanem Kazahsztánban, a Föld leghidegebb részén, Jakutföldön és Japánban is turnézott.

Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten, zenész családban. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakának szaxofon szakára járt. Első zenekarával, a jazzrockot játszó Egon a falonnal fellépett a Pori Jazz Fesztiválon. Következő együttesével, a Drumsszal három etnodzsessz nagylemezt készített, és évekig játszott a Sziget Nagyszínpadán. A Butterfly Effect zenekarral – már szerzői minőségben is – ugyancsak a népzenét és a dzsesszt ötvözi, klasszikus zenei elemekkel egyetemben. Zenekaraival majdnem az összes európai országban turnézott, számos lemezen meghívott előadóként működött közre. Színházi előadásokhoz alkalmazott zenéket is komponált, dolgozott többek között Udvaros Dorottyával, Hegedűs D. Gézával és Rudolf Péterrel. A klasszikus és barokk zenéhez fűződő viszonyát a szüleivel – hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával – való együttmuzsikálás során mélyítette el. Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása. Magánkiadásban már korábban megjelentetett egy ilyen albumot Tribute címmel. A BMC gondozásában 2001 őszén jelent meg Shades of Bach (BMC CD 054) címmel Bach művek szaxofon-átiratait tartalmazó lemeze. Fellépett többek között Dresch Mihállyal, Zoller Attilával Kőszegi Imrével és Gadó Gáborral. Olyan neves írókkal lépett fel mint Esterházy Péter, Závada Pál, Party-Nagy Lajos és Németh Gábor. Filmzenéket és reklámzenéket is készített, ezen kívül megjelent egy könnyűzenei albuma „Dj Ttriton fet. Pollapop” címmel. Lemzei megtalálhatók ezen a weboldalon, négy ezek közül ingyen letölthető. „Mindenhatósági tilalom” című dalát nemrég mutatta be a Petőfi Rádió.

“Örömmel jelentem, hogy eddigi életművem (hét fontos albumom) és az első Bach lemezem is megvásárolható: rendhagyó módon vadi új mp3 lejátszón, fülhallgatóval, USB kábellel és 2GB-os memóriakártyával mindössze 3000 Ft-ért, vagyis kb. egy CD áráért. Akit érdekel, kérem írjon privátban, vagy jöjjön el egy koncertemre!” Vázsonyi János

Forrás: weboldal és FB oldal

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok