Budapest 100 – Rakpart

A Budapest100 rendezvény egy civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire. 2011-ben azzal a szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, hogy legyen egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti a minket körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt. A rendezvény célja az is, hogy már a szervezés előkészítő fázisában közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat.

Budapest100 Rakpart

A Budapest100 bemutatja:  Rakpart – Nyitott házak hétvégéje a Duna-parton
(FB esemény ITT!)

Budapest100 a Duna két partján sorakozó házak, a hidak és a folyó bemutatására vállalkozik 2017. április 22-23-án.
A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. A kishajó a pesti oldalon 8, a budain 7 állomáson köt ki. Sétálva, villamossal, vagy bringával mindkét partot végigjárni és közben a házakba is benézni – igazi kaland.

A Dunával együtt élünk. Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak. A rakpartokat összekötő hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé. Hétköznapjait régebben az ipar a kereskedelem és a közlekedés éltette. Ma már a turizmus, a szórakozás, a hajókázás, a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne. A rakpartok jövője vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat.

A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé teszi, hagyományainak megfelelően.

A szakma számára a rakpartról szóló élénk diskurzus nyújt találkozási és részvételi lehetőséget.

http://budapest100.hu/

/// ENGLISH ///

Budapest100 presents: Open houses along the Danube

The distance between the bridges Rákóczi and Árpád is almost 10 river kilometers. The boat has 8 stops on the Pest side and 7 on Buda side. Take either a walk, or choose the tram or a bike, it’ll definitely be a cool adventure to step into the open houses.

We live together with the Danube. It’s banks were the scenes of many feasts and tragedies of Hungarian history. Looking at the spectacular view of the bridges, the churches on the Pest side, the hills of Buda side, or the reflections in the water, it’s no wonder why it’s a World Heritage. Looking back in the past it was mainly a scene for transport, commerce and industry. Nowadays it’s particularly important from touristic or entertainment point of view, besides the famous spas it’s the location of diplomatic and political life. Future utilization is often subject of debates and is an urgent challenge for urban planners.

Budapest100 will both reveal the advantages and disadvantages of this special location, while sharing the stories of people living or working here.

http://budapest100.hu/

 

Hasznos információk:

Letölthető programfüzet itt 
A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatók. A részvételhez nem szükséges előzetes jelentkezés, a regisztrációhoz kötött programokat külön, a jelentkezés módjával jelöljük. Ha egy regisztrációköteles program betelik, azt a ház adatlapján vagy a programoldalon jelezzük.
Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok