Budapest első szökőkútja

Budapesten az első szökőkút a Ferenciek terén álló ún Nereidák kútja volt. Ebben az a mókás, hogy az oszlop tetején álló két nőalak nem Nereida, hanem két Danaida.

Amióta Mózes vizet fakasztott a sziklából, a sivatagi vándorlás során, az emberek egy csillapíthatatlan vágyat éreznek a bárhonnan előbugyogó víz után. És ez úgyszólván az egyetlen dolog, amit – jóllehet komoly összeget emészt fel – grátisz élvezheti az istenadta nép. Menjünk bárhová a világon – a Szaharába ne! – mindenütt ráakadunk egy-egy szökőkútra. Rómában ott a Trevi kút, Brüsszelben pedig a Manneken pis, akit időnként különféle népviseletekbe és jelmezekbe öltöztetnek.
De van szökőkút a Tuileriák kertjében, Párizsban, sőt a Burj Khalifa tövében is. Pedig az utóbbi helyen meglehetősen szűkében vannak a víznek. Megoldották valahogy mégis.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Budapesten az első szökőkút – jóllehet a víz csak hajszálvékonyan csordogál belőle – a Ferenciek terén álló ún Nereidák kútja volt. Ebben az a mókás, hogy az oszlop tetején álló két nőalak nem Nereida – vagy más néven Najád – akikről tudni kell, hogy vidám, a hajósokat mulattató, tengeri nimfák voltak, hanem két Danaida. Azaz kettő, Danaosz király ötven leánya közül. Akik megölték erőszakos férjeiket a nászéjszakájukon, ezért az lett a büntetésük az Alvilágban, hogy korsóikkal egy feneketlen hordót kellett megtöltetniük vízzel. A szobron látható korsók formájukat tekintve, meglehetősen hasonlítanak a képen szereplő agyagedényekre.

A képet a budapest-foto.hu oldalon találtuk!

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok