Kutatók Éjszakája 2016

A Kutatók Éjszakája nagyszabású tudománynépszerűsítő rendezvénysorozat idén szeptember 30-án (pénteken) lesz. A gazdag programkínálatból ajánljuk:

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
Kívánjuk, hogy mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! Részletes program ITT!
A gazdag programkínálatból ajánljuk:

– a Magyarország űripari kapcsolata a világ űriparával (Űreszközök gyártása Magyarországon, és a hazai űripari termékek bemutatója) című eseményt, amelynek helyszíne az Óbudai Egyetem Józsefvárosi Campusa, a Bánki Donát Gépészmérnöki és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar (1081 Budapest, Népszínház u. 8., II. emelet 221.). A kezdési időpont szeptember 30-án 18 óra, a várható befejezés 20 órakor.

– Ökológiai, műszaki, biológiai, fizikai, nyelvészeti, agrár- és társadalomtudományi programokkal várják az akadémiai kutatóhelyek a látogatókat: interaktív laborbemutatók, séta Közép-Európa legnagyobb növénynevelő klímakamra-rendszerében, ismerkedés a különböző liszttípusokkal, előadás a vörösiszap-katasztrófa társadalmi hatásvizsgálatáról – csak néhány példa…

Hogyan működik egy pilóta nélküli légi jármű? Milyen „edzőtáborban” készülnek a megmérettetésre a gabonafélék? Hogyan lehet sejteket tenyészteni? Mi köze van a pletykának a társadalmi rendhez? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők szeptember utolsó péntekén, ha a Kutatók Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjai és kutatóintézetei által szervezett izgalmas programokon vesznek részt.

– Igazi two in one az ország legjobb bölcsészkarán (szerintem kitaláltátok, hogy a PPKE-BTK-ra gondolok): új campus + a Dusty Sound zenekar, egy elképesztően virtuóz gitárossal, egy metronóm pontosságú dobossal, egy döbbenetesen jó billentyűs kísér egy varázslatos hangú énekesnőt, akinek minden effekt benne van a torkában. Nem figyeltek oda, és engem is bevettek basszusgitárosnak 😉 – ajánlja Kőszeghy Miklós

Az Országos Széchényi Könyvtárban a térkép lesz terítéken, mint a térbeli orientáció alapvető segédeszköze, amely napjainkig számtalan alakváltozáson ment keresztül, és immár csaknem teljesen a virtuális térben mozog. Ma már erdei túrák során is GPS-szel ellátott okostelefon lapul a hátizsákunkban, nem pedig a jól ismert, gyűrött sarkú sárga turistatérkép.

Kutatók Éjszakája 2016

Korábbi évekből:

– Az Eötvös Loránd Tudományegyetem programjain szó lesz a nagyvárosi közérzetről, a cenzúrázott rockzenéről és a kávé- és teafogyasztás kultúrtörténetéről is. Lesz jogalkotási bakiparádé, fogyatékosságtörténeti kiállítás, élőkönyvtár, kiderül, milyen ételeket főztek a középkorban és miről mesélnek az állatcsontok. A földgömbkészítés mellett tudományos tájfutással, vulkánkísérletekkel és járványos játékokkal is készülnek szeptember utolsó péntekére.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is kínál tudományos érdekességeket: a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban ismét tesztelik a GSZK Shark Team (BME) versenyautóját, azaz lesz online légellenállás-mérés és láthatóvá teszik a jármű körüli áramlást a szélcsatornában. Ezen kívül rengeteg tudományos érdekességről tartanak előadást az egyetem termeiben, és látogatható lesz az ország legnagyobb műszaki szakkönyvtára, BME OMIKK.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. lézershow-val készül az estére, valamint bemutatja a közelmúltban világhírre is szert tett repülőeszközét, a Flike-ot.

Az Óbudai Egyetemen lehetőség lesz kipróbálni a sebészeti robotokat és speciális szemüvegen keresztül szemlélhetik az ide látogatók a virtuális valóságot

– A Klebelsberg Kultúrkúriában pedig látványos kísérleteket láthatnak a nézők

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok