Újházi Ede színész lakásétterme

A kubai és a kínai eredeztetés szerintünk hülyeség, az Újházi-tyúkhúsleves névadója indította be a világ első lakáséttermét, ez tuti. Az Urbanista cikkét citáltuk.

“Persze, hogy magyar találmány!

Legalábbis Csíki Sándor gasztroszakíró szerint valamikor az 1900-as évek elején, Pesten, a Dohány utcában Újházi Ede színész, és egyben hatalmas ínyenc, az Újházi-tyúkhúsleves névadója indította be a világ első lakáséttermét.
Az történt ugyanis, hogy egy színésztársa nyitott mellékállásban kocsmát és panaszkodott a gyér forgalomra. Újházi a színész-kocsmáros lakásául szolgáló szobát összenyittatta a kocsmával, Újházi felügyelete mellett főzött a személyzet, a vacsoravendégeket pedig szigorúan, meghívásos alapon a színészek és irodalmárok köréből válogatták.
Gárdonyi Géza, Bródy Sándor és Herczeg Ferenc is a vacsoravendégek közé tartoztak.

lakasetteremkep
Az Újházi-féle „lakásétterem” azonban csupán néhány hétig üzemelt. E kétség kívül rokonszenves történethez hasonló azonban bizonyára a világ több más nagyvárosában is kering, de mindez semmit sem vesz el élvezeti értékéből.
Ami az eredetet illeti: akkor sem tévedünk, ha a lakáséttermek, és általánosságban a vendéglátás kezdeteit az ógörög lakomákig vezetjük vissza. Már az időszámításunk előtti VII. századból fennmaradt feljegyzések szerint is nem csupán az ételek élvezete, hanem az azt övező beszélgetések, dalolás, szavalás, meg az olyan vicces-bizarr játékok, mint borral célbaköpés kupába, fokozta a gasztroélményt.”

Szemérmetlen módon csak a nekünk tetsző részt idéztük Dobó Géza cikkéből, a teljes írást az Urbanistán olvashatjátok!

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok