Anglia történetei

Anglia története egy igazi krimi. De nem fikció. „Angliának nincsenek örök barátai, és nincsenek örök ellenségei. Angliának érdekei vannak!”

André Maurois: Anglia története

Lehet izgalmas a történelem is, csak ne kelljen belőle dolgozatot írni! Pontosabban: legyen valaki, aki megírja helyettünk. Maurois, a két világháború egyik legnépszerűbb francia írója, aki hazájában angoltanár, Londonban pedig VII.Edward franciatanára volt, érdekfeszítően írta meg Anglia történetét. Egy ország, pláne egy világbirodalom történetét lehetetlen néhány mondatban összefoglalni. Maurois, könyve bevezetőjében, hat pontban tett kísérletet erre. Az első pont első mondatát idézem:
„Sose felejtsük el, hogy akármilyen közel vagyunk a kontinenshez, nem tartozunk hozzá.” Az idézet Bolingbroke-tól (aki IV. Henrik néven uralkodott) származik.
És egy másik idézet, ezúttal Churchilltől (mások szerint Disraelitől):
„Angliának nincsenek örök barátai, és nincsenek örök ellenségei. Angliának érdekei vannak!”
A könyv, az Athenaeum gondozásában jelent meg Magyarországon, 1945-ben. Nyilván nem véletlenül épp akkor, amikor nagyon szerettünk volna kiugrani a háborúból, de már késő volt.
Ezt a könyvet – sok más könyvvel szemben – mindenkinek ajánlom 10 és 100 éves kor között! Felhívnám azonban azok figyelmét, akik a könnyedebb irományok hívei, hogy Anglia története címmel, Szántó György Tibor is írt egy rendkívül olvasmányos könyvet.

anglia

Anglia története


Szerző: André Maurois
Kiadó: Atheneum
Kiadás éve: 1948
Föllelt ár: 4990 Ft
Fordította: Németh Andor


Szántó György Tibor: Anglia története

Amelyből megtudhatjuk, hogy Vasbordájú Edmundot – mivel sérthetetlennek hitték (innen a Vasbordájú név) – az udvari árnyékszék alatt megbújó orgyilkos ölte meg lándzsájával, a krónikák szerint.
Hogy az angol himnusz szövegét, a God save the King (Isten óvja a királyt), a francia forradalom idején lefejezett XVI. Lajos halála felett érzett megdöbbenés ihlette.
Hogy amikor a gyűlölt Vilmos király, a vakondtúrásban megbotló lováról leesve, belehalt a sérüléseibe, az emberek országszerte a vakond („alacsony úriember, fekete bársonyban”) egészségére ürítették poharaikat. Feltehetően gyakorta, mert az iszákosság ekkor már népbetegségnek számított a brit szigeten.
Végül pedig, megismerhetjük a könyvből a „nyakvers” fogalmát. Törvény mondta ki, hogy az a bűnöző, aki tudott olvasni, az egyházi bíróság elé kerül. Mivel a bíróságon általában az 51. zsoltárnál nyitották ki a Bibliát, ezt valamennyi bűnöző kívülről fújta, s így megmenekülhetett az akasztófától.
Anglia története egy igazi krimi. De nem fikció.
Ezt a könyvet is ajánlom mindenkinek!

anglia.jpg1

 

Anglia története


Szerző: Szántó György Tibor
Kiadó: Akkord Kiadó
Kiadás éve: 2007
Föllelt ár: 2990 Ft

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok