Könyvritkaságok Budapesten

Könyvritkaságok nemzetközi kiállítása és vására - először Budapesten

Könyvritkaságok AjánlomBudapest

Gutenbergtől Zuckerbergig

Bősze Ádám: “A magyar antikvárius szakma és a hazai könyvgyűjtők legfontosabb eseménye.”

Időpont: 2016. szeptember 24-25.
Helyszín: Vigadó, 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Hirado.hu: “A rendezvényen brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget a Pesti Vigadóban. A kínálatban a könyvek mellett kéziratok, kották és nyomatok is lesznek.
A kétnapos kiállítás és vásár ingyenesen látogatható, az érdeklődőknek lehetőségük nyílik antikvár könyveik felbecsültetésére is – mondta el Bősze Ádám, a Magyar Antikváriusok Egyesülete elnöke a keddi sajtótájékoztatón, Budapesten. Hozzátette: a kiállítást és vásárt megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers – ILAB) 42. kongresszusa, amelyet idén szintén Budapesten rendeznek.
A kiállításra és vásárra többek között a koppenhágai Herman H. J. Lynge & Son antikvárium kuriózummal érkezik: Albert Einstein eddig nem publikált, kéziratos levelét 1928. december 10-én írta akkori asszisztensének, Herman Müntznek.
A Központi Antikvárium kínálatából kiemelkedik Thuróczi János történeti művének, a Thuróczi-krónikának (Chronica Hungarorum/Magyarok Krónikája) Augsburgban, 1488. június 3-án kiadott kötete. Az Antiquariat Donhofer és a Mattheaus Truppe Buchhandlung jóvoltából látható lesz a kötet első, brünni (1488. március 20.), valamint első német nyelvű kiadása is.
A Földvári Antikvárium egyik ritka darabja Horthy Miklós Adolf Hitlernek címzett autográf levele. A Borda Antikvárium Canisius Szent Péter Katekizmus című művének első kiadásával (Bécs, 1555.) jelentkezik, az amszterdami Antiquariaat Brinkman a Constitutio Criminalis egy eredeti példányát hozza magával, amelyet 1769-ben bocsátott ki Mária Terézia.
Az Atticus Antikvárium Kosztolányi Dezső Káin című novelláskötete első kiadású, Bálint Lajosnak dedikált példányával, valamint Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényének szintén dedikált első kiadásával érkezik.”

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok