Macskabölcső

A képre nézve megkérdezhetnénk a gyermek Newt Hoenikkerrel: "Hol itt a macska? Hol itt a bölcső?" - nos, engem valamiért sosem hozott lázba amúgy sem: inkább fociztam

Azzal kezdeném, amivel a szerző: „Minden igaz dolog, amelyről szólni fogok nektek, orcátlan hazugság.” Vonnegut itt Bokonont idézi. Aki mezítlábas prófétaként hazugságokkal és önáltatásokkal tereli híveit a boldogság felé. „Aki tehát nem érti meg, hogy miért hasznos a hazugságokra épített vallás, ezt a könyvet sem fogja megérteni.”

macskabölcső

A korábban már említett Felix Hoenikker, aki a hirosimai bomba ledobásának napján egy darab madzaggal játszott, az atombomba egyik atyja volt. Későbbi találmánya, a szuperjég azonban, az egész világ azonnali elpusztítására is képes volt. A szuperjég, amely bármilyen mennyiségű vizet – akár az összes óceánt is – egy pillanat alatt képes jéggé fagyasztani, a három Hoenikker gyerek, Newton, Angela és Frank öröksége lesz. Idővel mindhárman találkoznak San Lorenzo szigetén, ahol az idősebb fivér, Frank, a szuperjégért cserébe, a sziget despotikus uralkodójának, Papa Monzanonak az utóda és csodálatos szépségű leányának, Mona Monzanónak a férje lesz. A 100. fejezetben azonban Frank lemond az elnöki hatalomról, amiként korábban Monáról is.

A történet végén, a díszszemle során, az egyik repülőgép belecsapódik az elnöki palotába, amelynek leomló bástyájából Papa Monzano szuperjéggé fagyott, öngyilkos holtteste belezuhan az óceánba, amitől az óceán azonnal jéggé válik. Ahogy a könyv végén a költő írta:

„Ha az a volna ott nem lett volna,

  Az én vesém is tovább tartott volna.”

Kurt Vonnegut - Macskabölcső

Macskabölcső


Szerző: Kurt Vonnegut
Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 1978
Föllelt ár: 2200 Ft
Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó
Illusztrálta: Réber László

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok