Pantaleon és a hölgyvendégek

Mért van az, hogy ami jó, az vagy erkölcstelen, vagy hízlal, vagy adóköteles? A kérdésre Murphy óta még izgatottabban keressük a választ. Nyaraláshoz vigyük magunkkal MarioVargas Llosa: Pantaleon és a hölgyvendégek c. szatirikus regényét

A perui határvidékek egységeinél szolgáló katonáknak nincs olyan szerencséjük, hogy bordélyban ébredjenek, mint némely pajkos író huncut játékában – mindaddig, amíg Pantaleon százados, az ízig-vérig katona, megbízást nem kap, hogy szervezzen profi hölgyekből egy osztagot, akikkel be tudják járni Amazónia legtávolabbi helyőrségeit is, hogy ott néhány órai boldogságot szerezzenek az egység közlegényeinek. A százados, noha civilként, ámde a hadtáp eszközeinek igénybevételével, hajón és hidroplánon juttatja el az örömöket az alkalmakat egyre lelkesebben váró katonáknak. Az üzlet virágzik, Pantaleon hihetetlen energiával szervezi és bővíti azt, miközben olyannyira lelkiismeretesen végzi a munkáját, hogy a lányok alkalmasságát személyesen próbálja ki. Mivel szinte már csak a munkájának él, felesége elhagyja, ő pedig Brazilkánál, a legcsinosabb lánynál keres vigasztalást.
Miközben a szolgáltatásoknak az altisztekre és a tisztekre való kiterjesztésén dolgozik, terveinek egy orvtámadás és egy tragikus haláleset vet véget.
Eközben az országot elborítja egy vallási őrület, amelyet Francisco testvér szervez és irányít, valahonnét az őserdő rejtekéből. Szavára egyre újabb és újabb fanatikusok végzik életüket keresztfára szögezve.
Vargas Llosa
Marquezt, Llosát és a többieket olvasva, az embernek az az érzése támad, hogy a regény, mint műfaj, néhány évtizedre Dél Amerikába költözött. De lehet az is, hogy a konkvisztádorok után most a könyvkiadók fedezték fel a földrészt maguknak.
Llosa 2010-ben kapta meg az irodalmi Nobel díjat.
Meglepő, de 2004-ben írt, és az Európa könyvkiadó által 2006-ban kiadott esszéregényéről, amelyben az „utolsó klasszikus regény” (A nyomorultak) és annak írója (Balzac) előtt hajt fejet, általában említést sem tesznek.

Pantaleon és a hölgyvendégek


Szerző: MarioVargas Llosa
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2005
Föllelt ár: 400Ft
Fordította: Huszágh Nándor

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok