Üvöltés

Láttam nemzedékem legjobb elméit az őrület romjaiban, hisztérikusan lemeztelenedett éhezőket, a néger utcákon vonszolva magukat hajnalban egy pofa hasis után kutatva.

Üvöltés – Vallomások a beat nemzedékről
Ha már ajánlottunk egy verseskötetet, maradjunk még kis ideig ennél a műfajnál! Akkor is, ha – ismereteink szerint – a költő hasztalan vonít.
Nem lehet azt állítani, hogy a költőkkel csúnyán elbánt a Nobel Bizottság. (A sors igen!)
Nem számítva a sorsüldözöttek közé Maurice Maeterlincket, aki dúsgazdag családba született, és 1911-ben a Nobel díjat is megkapta. De Pablo Nerudán, T.S. Elioton és Yeatson kívül, nem sok díjazott költőt említhetünk – Rabidranath Tagorét persze szeretjük, csak nem értjük – akit korszakos egyéniségnek nevezhetnénk. Pedig tény, hogy megkapták ők is!

 - Hair -

– Hair –

Nos, nem mintha Allen Ginsberg versei megrengették volna a világot. De a beat- nemzedék megrengette bizony! A két világháború mellett, a beat-korszak hagyta ott legmaradandóbban a lenyomatát, a tragikusra sikerült 20. század arcán. Ha nem is volt a világtörténelemre akkora hatással, mint a Francia forradalom, a nagy nemzedék, amely egyúttal az elveszett nemzedék is, csinálója lett a történelemnek. Habár ezt kissé megdöbbentő módon tették.

„Láttam nemzedékem legjobb elméit az őrület romjaiban, hisztérikusan lemeztelenedett éhezőket, a néger utcákon vonszolva magukat hajnalban egy pofa hasis után kutatva.”

„Láttam nemzedékem legjobb elméit az őrület romjaiban, hisztérikusan lemeztelenedett éhezőket, a néger utcákon vonszolva magukat hajnalban egy pofa hasis után kutatva.”

Részük volt abban, hogy Amerika vereséget szenvedett Vietnamban, és azóta sincs senkiben olyan érzés, hogy bármelyik háborújukat megnyerték volna. Aki látta a korszak meghatározó filmjét, a Hairt, az tudja, miről beszélek. A beat nemzedék – ahogyan magukat nevezték – persze már jóval korábban alakult. Ginsberg 1955-ben adta ki, a magyarul Üvöltés címmel megjelent kötetet. Kerouac pedig már 1951-ben az Úton című regényét. Amelyet azonban csak 1957-ben adtak ki erősen meghúzva.
De Kerouacnak (és másoknak) is jelentek meg versei az Üvöltésben.
Semmi sem
Ismeri a maga ürességét –
A dili
Nem szereti, ha rohamaira emlékeztetik.” (113.kórus)
Egy kiutat kereső nemzedék volt, egy olyan világban, ahol – Zymurgy szerint –
1. Győzni nem lehet.
2. Döntetlent elérni nem lehet.
3. A játékból kiszállni nem lehet.
Így maradt a fű, és a lázálomban világra kínlódott versek.

Üvöltés - modern könyvtár

Üvöltés - Vallomások a beat nemzedékről


Kiadó: Európa
Kiadás éve: 1982
Föllelt ár: 990 Ft

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok