Ahol a farkas is jó

Update Mészáros Géza: "Hatvan év elteltével a napokban megszűnt a magyar kriminológia egyik legbizarrabb, részleteiben legvisszataszítóbb sorozatgyilkossága bírósági dokumentumainak kutatási korlátozása."

1953 októbere és 1954 augusztusa között öt tizenéves lány tűnt el Törökszentmiklóson. A játszóterek elnéptelenedtek, a gyerekeket nem engedték egyedül iskolába, voltak, akik vérváddal illették a zsidókat, mások titokzatos CIA-ügynököket gyanúsítottak a kislányok elrablásával.

Nem sokkal később a húsz éves Jancsó Piroskára terelődött a gyanú. A lány először azt vallotta, hogy az áldozatokat a helyi orosz helyőrség katonái erőszakolták és gyilkolták meg. Később azt állította, hogy a kéjgyilkosságokat egyedül követte el, majd saját anyját vádolta bűnrészességgel. A bíróság halálra ítélte.

Rubin Szilárd tizenkét évvel később, Piroska fényképének megpillantásakor beleszeretett a halott lányba. Koncepciós pert sejtett az ítélet mögött és kutatni kezdett; több mint negyven éven át dolgozott megszállottan a Piroskának emléket állító, Aprószentek című regénytorzón, mely 2012-ben jelent meg.

Ahol a farkas is jó


Időpont: 2015. 05. 04. - 2015. 05. 30.
Helyszín: Katona József színház - Kamra
Email: igazgatosag@katonaszinhaz.hu
Web: katonajozsefszinhaz.hu
Telefon: 061-318-6599

Gothár Péter rendezése a több évtized után is titkokkal teli bűnügy, a nyomozás és a per eseményeit rekonstruálva ennek a megszállottságnak, Rubin halálra ítélt, lehetetlen szerelmének történetét meséli el.

aholafarkas_600

Az előadás hossza 1 óra 50 perc.

Bemutató: 2014. február 14.
Szereposztás:
Borbély Alexandra, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Pelsőczy Réka, Rezes Judit
Stáblista:
Rubin Szilárd írásai alapján színpadra alkalmazta Németh Gábor
Rendező: Gothár Péter
A rendező munkatársa: Tóth Judit
Jelmez: Tihanyi Ildikó
Dramaturg: Morcsányi Géza
Zenei vezető: Kákonyi Árpád, Fény Pető József
Közreműködik: Alim Adilov m.v., Jéger Zsombor e.h., Pálya Pompónia e.h., Prohászka Fanni e.h., Somhegyi György e.h., Horváth József, Nedár Barnabás, Ilham Adilov m.v., Botka Zoltán
Háttérképek: Csikszentmihályi Berta
Hang: Wirth Tamás
Maszk. Vég Attila

KÖVETKEZŐ ELŐADÁSOK:
május 4., hétfő
május 30., szombat

UPDATE 2015.01.12.: “Hatvan éve akasztották fel Jancsó Piroskát” – Mészáros Géza cikke ITT olvasható. “Hatvan év elteltével a napokban megszűnt a magyar kriminológia egyik legbizarrabb, részleteiben legvisszataszítóbb sorozatgyilkossága bírósági dokumentumainak kutatási korlátozása.”

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok