Anamnézis a Katonában

Friss, formabontó, épp ahogy szeretjük: rajtaütésszerűen énekelnek, táncolnak, furán viselkednek - ez mind nagy YEAH. Benne vannak a sablonok, a jól ismert karakterek, de a végére teljesen szétesett...

A legkeményebb jelenet, ami nekünk beütött, egy videobejátszás az átlag budapesti halottak ismérveiről szólt: a hidegsebész mosolyogva sorolja a megnagyobbodott májat és beszűkült, fekélyes gyomrot, szürke-fekete tüdőt, a szívünket, ami némelyeknek van…
anamnesis_lead_640
Azt írták, és igaz is, hogy zenés, abszurd és rettentően humoros, pergő ritmusú, komolyan átgondolt, komolytalan előadásunk remek színészi alakításokkal, döbbenetes háttérmunkával és lenyűgözően laza rendezéssel olyan témát vizsgál, amely mindenkit nagyon mélyen érint, vagy legalábbis megnevettet:

Betegség. Halál. Gyógyulás. Egy barátunk vagy rokonunk elvesztése. Egy váratlan tragédia. Az egészségügy anomáliái. Korrupció. Reklám. Halálbiznisz. Vér és boncolás. Elcsigázott, ébrenléti rekordokat döntögető egészségügyi alkalmazottak. Átvert betegek. Műhibák. Csodákat véghezvivő orvosok…

Az előadás hossza: 1 óra 50 perc, szünet nélkül, a bemutató egymillió éve volt: 2012. április 27., a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója az egész.

Kórelőzmény, kórkép, kórtörténet. A Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös előadásában a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét próbáljuk feltérképezni. Tesszük ezt úgy, hogy a nézőket is bevonjuk az alkotófolyamatba, és közös játékra hívjuk. Arra kérjük őket, hogy írják meg nekünk saját tapasztalataikat betegséggel, egészséggel, kórházakkal, ellátással kapcsolatban. Akár az egészségügyi dolgozók, akár a betegek oldaláról nézve. Lehet ez humoros, tragikus, tragikomikus, felemelő, elgondolkoztató, kétségbeejtő, hihető, hihetetlen.
Nincs előre megírt színdarab, csak mindannyiunk személyes élményei: tipikus helyzetek, abszurd képek, meglepő fordulatok. Ezeket szerkesztjük össze, ezekből születnek majd jelenetek, dalok, videóbejátszások. Nem ítélkezni akarunk, csak felmutatni.
Az Anamnesis a magyarországi egészségügy helyzetét dolgozza fel nézők által beküldött történetek és különböző szakterületeken dolgozó orvosok előadásai alapján. Érdekesség, hogy a produkció szereplői terepgyakorlaton vettek részt: Szirtes Ági, Hajduk Károly, Kovács Lehel, Tóth Simon Ferenc az Országos Mentőszolgálat eset- és rohamkocsiján, Hay Anna az I. számú Belgyógyászati Klinika nappali és éjszakai ügyeletén, Fábián Gábor az Oltalom Alapítvány hajléktalan kórházában, Mészáros Béla a Honvéd Kórház Baleseti Ügyeletén, Pálos Hanna a Magyar Hospice Alapítvány önkéntesei mellett, Lajos András egy teljes körű menedzserszűrés vizsgálatain, Czukor Balázs a Vakok Intézetében, Jankovics Péter az autizmus problémáival foglalkozó Korai Fejlesztő Központban töltött néhány napot az előadás jeleneteibe, karaktereibe beépíthető személyes benyomásokat és tapasztalatokat gyűjtve. A két társulatból szinte mindenki részt vett boncoláson a 2. számú Patológiai Intézetben.
Szereplők:
Czukor Balázs
Dankó István
Fábián Gábor
Hajduk Károly
Hay Anna / Jordán Adél
Jankovics Péter
Keresztes Tamás
Kovács Lehel
Kun Vilmos
Lajkó Bence
Király Dániel e.h.
Lengyel Ferenc
Mészáros Béla
Olsavszky Éva
Pálos Hanna
Szabó Zoltán
Székely Rozi
Szirtes Ági
Tóth Simon Ferenc
Vajdai Vilmos
Díszlet Balázs Juli
Jelmez Nagy Fruzsina
Fény Bányai Tamás m. v.
Zene Klaus von Heydenaber
Hang Keresztes Gábor
Karvezető Halas Dóra
Dalszöveg Baróthy
Dramaturg Róbert Júlia
A rendező munkatársa Tóth Judit
Rendező Bodó Viktor
Jegyvásárlás
november 24., hétfő
december 12., péntek

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok