Vámpírok Bálja a Magyar Színházban

„Vigyázzanak nyaki ütőereik épségére!” - látványos tánc, profi előadás, nagyszerű énekhang, meglepő fordulatok! Ezeket nyújtja ez a fantasztikus előadás: a Vámpírok bálja! A cikket Kinga küldte be

Immáron kilencedik éve látható Jim Steinman-Michael Kunz: Vámpírok Bálja című musicalje a Magyar Színházban. A színdarab alapjául Roman Polanski 1967-es, azonos című filmje szolgál. A színpadi ősbemutató 1997-ben, Bécsben volt.
A Vámpírok Bálját a P S Produkció hívta életre Magyarországon, teljes mértékben magán kezdeményezésre. Minden évben szilveszter után és nyáron fut a darab, körülbelül két- két héten keresztül.
A 2007. július 1- jei bemutató óta több mint kétszázszor báloztak a vámpírok, ennyiszer hangzott el jó tanácsként a bevezetőben idézett mondat. A jubileumi előadásra 2013. szeptember 1-jén került sor, a kétszázadik alkalom nagy durranás lehetett, de idén még egyszer, és január eleji estéken még lehet csatlakozni a bálozókhoz!
A színdarabnak komoly rajongótábora van itthon és külföldön egyaránt. Jómagam szinte kezdőnek számítok azzal, hogy háromszor láttam a darabot, hiszen rengetegen akár tízszer, vagy akár még többször is csatlakoztak már a bálozó tömeghez. A nézőteret ilyenkor megtöltik a főként fekete- vörös ruhába bújt emberek, akik élvezettel borzonganak a vérszívókat látván.
A történet a csetlő- botló, vámpírokat kutató professzor, Ambrosius, hű kísérője, Alfréd, a Sarah, a fogadós lánya, valamint a vámpírkastély ura, Von Krolock gróf szerelmes, néha mulatságos, olykor meglepő kalandjai köré összpontosul.
vampirokbalja1
Az előadás kifejezett erőssége a színészi játék. A szereposztás különlegessége, hogy az évről- évre megrendezett castingokon nem az számít, kinek mekkora neve van a szakmában, hanem kifejezetten a tehetség. Így fordulhat elő, hogy az előadásnak folyamatosan sok, eddig kevésbé ismert színészt és táncost köszönhetünk.
A kezdetek óta alakítja Krolock gróf szerepét Egyházi Géza, töretlen népszerűséggel. Ő például a vendéglátó iparból érkezett, s olyan alakítást nyújt, hogy az ember legszívesebben nyújtaná a nyakát, hogy „Tessék, haraphat!”. A musical egyik csúcspontja is Krolock grófhoz kötődik. Az el nem múló vágy című dal az életben maradásához létfontosságú gyilkosságok miatt vívódó vámpír képét festi a nézők elé. Mind a szöveget, mind az énekhangot illetően kiemelkedő.
A táncjeleneteket fiatal táncosok keltik életre, hihetetlen profizmussal. A második felvonás Carpe Noctem jelenetét a közönség csak azért nem nézi lélegzetvisszafojtva, mert ahhoz azért hosszú. Viszont a tekintetet nem ereszti. S ez csak egy példa a sok közül, hiszen a darab Fináléját éppúgy lehetne említeni, mint az első részben látható Piros csizmák című dal alatti koreográfiát.
Nem lehet említés nélkül hagyni a látványvilágot sem. A darab díszlet- és jelmeztervezője Kentaur (Erkel László), aki ismét nagyot alkotott. A forgószínpadon megjelenített erdélyi fogadó, a hatalmas vámpírkastély, vagy a temető, ahonnan sírjukból kiszálló vámpírok indulnak a bálba mind- mind látványosság. A Kentaurtól megszokott ötletes megoldásoknak sem vagyunk híján. Amikor a kastélyban látható festmények énekelni kezdenek, az meglepő fordulat, érdemes megfigyelni! Vagy lehetne említeni azt a jelenetet is, amikor Alfréd rájön, hogy valóban vámpírokkal van dolga. Jó tanács: keressük a tükröt a második felvonásban!
A színház maga is ünnepi díszbe öltözik a báli szezonra, az előtérben vörös fények világítanak, vörös bársonyfotelek, ezüst gyertyatartók keltik a vámpírkastély illúzióját. A látványterv szintén Kentaur munkája.
A darab rajongóinak az alkotók évente pár alkalommal tárlatvezetéssel is kedveskednek. A kulisszajárásokon megmutatják a színpadot, a jelmezeket és parókákat, s a díszletbe is elkalauzolják a nézőket. Ezeket az alkalmakat előre meghirdetik, jelentkezni lehet rájuk.
Ajánlom az előadást azoknak, akik szeretik a most divatos vámpír históriákat, azoknak, akiknek fontos a profi előadás, akiket lenyűgöz a nagyszerű énekhang, a látványos tánc, értékelik a szép csomagolást, akik szeretik a meglepő fordulatokat.
Ha tehetik, földszintre, sor szélére váltsanak jegyet! S óvják a nyakukat! Komolyan!

Vámpírok bálja


Időpont: 2015. 06. 05. - 2015. 06. 14.
Helyszín: Magyar Színház
Cím: 1077 Hevesi Sándor tér 4.
Web: vampirokbalja.com


Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok