A legnépszerűbb karácsonyi dal

Az amerikai Time magazin a számok mögé nézett, méghozzá összeszedte a legnépszerűbb karácsonyi dalok felvételeinek számadatait.

1978-tól összegyűjtött karácsonyi dalok tömkelegét gyűjti össze az a grafikon, amelyen a jól ismert karácsonyi dalokat szemléltetik, tematikus szempontok szerint. A Time magazin aszerint rangsorolta a dalokat, hogy azok mennyire populárisak világszerte, valamint melyek azok, amelyek leginkább szólnak Krisztus születéséről vagy éppen a Télapó és a havazás eljöveteléről.

Silent Night2

Joseph Mohr írta a szöveget 1816-ban és két évvel később a zenét szerezte hozzá Franz Xaver Gruber a legismertebb vallási tematikájú karácsonyi dalnak, a Silent Night-nak. A feledésbe merült alkotók közös műve ma már az egyik legtöbb feldolgozást megért karácsonyi dalok közé tartozik.

Az amerikai Copyright Office 1978 óta gyűjti a karácsonyi dalok mindennemű feldolgozásait, ezeken belül az O Holy Night a rangsor elején áll 733 feldolgozással.

A művészek fantáziájukat kibontakoztatva számos alkalommal nyúlnak a régi, közismert dalokhoz, majd ezeket a saját ízlésükre formálva interpretálják újra. Paul C. Jorgensen amerikai szellemi tulajdonjogi ügyvéd állítása szerint: a jogdíjak abban az esetben is érintik az előadót, ha az eredeti dal nem az ő szellemi tulajdona, csupán átformálta azt.

A részletes számadatok a képre kattintva elérhetőek:

számadatok

forrás: time.com

 

Megosztandó gondolatok
Hétrevaló
A művelt ember járatja a Hétrevalót!

Rovatok